Följ oss via RSS!

Netikett

Om man uppför sig på rätt sätt i det digitala samtalet blir det mycket lättare för dig själv och alla andra.

Netikett = vett och etikett på nätet


Ibland känns det som att man kan skriva eller säga saker på nätet som man inte skulle göra när man träffas fysiskt. Allt för ofta glömmer folk att de kan verkligen såra andra genom att uttrycka sig respektlöst och omdömeslöst på nätet bakom anonymitetets skydd. Att kommunicera effektivt på nätet kräver samma regler som andra situationer i livet och man använder begreppet netikett för att beskriver de regler och riktlinjer som gäller.

Visa respekt
När man diskuterar i ett samtalsforum ska man ha en sansad och respektfull ton mot andra även om man är arg och upprörd, annars kan man bli avstängd. En moderator finns ofta som håller ordning i forumet. Du kan även bli rapporterad av andra medlemmar. Det kallas för att rapportera "abuse".

Skrik inte
Att skriva med stora bokstäver i mail eller på nätet tolkas som att man skriker.

Undvik skräppost
Att skicka mängder av mail med samma innehåll - ett massproducerat meddelande ofta ett kommersiellt budskap - till många personer samtidigt betraktas som skräppost/spam och uppskattas oftast inte.

Sprid inte kedjebrev
Att vidarebefodra kedjebrev och "skicka vidare-brev" till många personer bör man inte heller göra. Det kan också uppfattas som spam. Det kan ta för mycket minnesutrymme i datornätverket och därför ställa till problem eller förstöra det. De meddelanden du får att skicka vidare kan vara lömska - de kan se gulliga ut eller verka viktiga - men kan innehålla virus eller vara skapade för att slå ut ett datornätverk.

Massutskick
Man ska inte sprida vidare andra personers e-postadresser i stora massutskick. Ska du maila ett meddelande till många personer samtidigt är det bäst att skriva din egen e-postadress som mottagare och klistra in övriga adresser i fältet BCC (Blind Carbon Copy). Detta innebär att du får mailet och alla andra får en kopia - och e-post-adresserna syns inte. De kan annars i värsta fall hamna i händerna på någon som använder dem dem för att skicka spam till eller från.

Troll
Ett "troll" är någon som bara är ute efter att provocera i ett samtalsforum och som det inte går att föra ett vettigt samtal med. Denna person bör ignoreras, slösa inte din energi. I värsta fall kan ett troll orsaka att ett helt forum dör ut annars.

Säkra lösenord
Använd alltid svåra lösenord, annars kan ditt konto bli kapat och använt för att skicka spam till, eller från - med dig som avsändare. Ett säkert lösenord är en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken som t.ex. ( : eller # Det ska inte vara ett ord som finns i en ordlista.

Öppna inte allt du får
Öppna aldrig en bifogad fil i ett mail som verkar misstänkt. Om du ska ladda ner ett program från nätet är det säkrast att hämta det direkt från det företag som skapat det. Annars finns risken att du får en fil som innehåller virus eller trojaner vilket kan förstöra din dator och i värsta fall kan din information på datorn komma i orätta händer.


På Skolverkets webbplats Kolla källan kan du läsa en utmärkt guide, www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/kollakallan/saker/netikett.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens netikett e-post

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>