Följ oss via RSS!

Eva Norling

Jag heter Eva Norling och jobbar som bibliotekarie på Blekinge Tekniska Högskola vilket innebär att jag arbetar väldigt mycket med undervisning både på campus och online. Mitt ämne är informationssökning. Jag har hört sägas att bibliotekarierna är de enda som gillar att söka, resten vill hitta, men jag tycker att det är rätt kul att hitta också. Det är liksom det som är poängen.

Många tror på myten att sökmotorn Google söker igenom hela Internet och att det är en enkel match att hitta allt man behöver. Det stämmer inte (alltid). Google kan fungera ganska bra om man lär sig använda den på riktigt, men ibland måste man använda andra söktjänser som passar bättre. Jag tänker tipsa om intressanta söktjänster och om olika sätt att förbättra sina sökningar i Google.

Jag är intresserad av e-lärande och har jobbat en del med att ta fram lärobjekt och lärresurser dvs resurser online som man kan använda för sitt eget lärande.

Trots att det nu finns ganska mycket bra resurser på nätet som dessutom är gratis att använda är det fortfarande väldigt svårt att hitta dem. Man talar om OER (open educational resources) eller öppna lärresurser för dessa tjänster som är gratis att använda för vem som helst som vill lära sig. Jag tänker också tipsa om olika sätt att hitta öppna lärresurser.

Sen är jag intresserad av hur Internet förändrar vårt sätt att läsa, lära och kommunicera. Se bara hur samma berättelse kan ta sig så olika uttryck i olika typer av media och hur de mer och mer hänger ihop. Lyssna på berättelsen som blir en text, som blir en bok, som blir en film, som blir en pjäs, som blir ett dataspel, som blir en TV-serie, som blir en community, som kommenteras på nätet, som blir en YouTubefilm, som blir en rapport, som blir en avhandling, som blir en tidningsartikel osv

/Eva
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
2011-06-06

Museum of Me

Visualisera dig själv!
Hur skulle ditt Facebookliv se ut om du fick göra en stor retrospektiv på ett museum?
Kanske som på Museum of Me.

Ditt eget museum


Genom att koppla ihop ditt Facebookkonto med The Museum of Me kan du skapa en visuell bild av ditt sociala liv på nätet som det skulle se ut på ett museum.

För att det ska funka måste du tillåta Museum of Me att komma åt din information på Facebook.

När du tillåtit Museum of me att använda din (och diina vänners) info sätter den igång och genererar utsällningen som blir en slags retrospektiv över ditt facebookliv. Det kan ta en stund, det är ofta mycket data som ska behandlas.

I form av en utställningshall med olika rum visas platser, mina vänner, bilder, ord - (för mig blev det OCH - lite trist), filmer, gillar (likes), med en stor tummen upp mitt i det virtuella utställningsrummet.
Snyggt, kul och läskigt

Det är väldigt snyggt och väldigt kul. Kanske en aning läskigt - är verkligen det här mitt liv om jag får presentera det själv? För det är ju precis det det handlar om - hur jag presenterar mig själv på Facebook. Visserligen inte alls uttömmande på något sätt, men en glimt av vad jag haft för mig på Facebook.

Ladda upp utställningskatalogen till Facebook när du är klar så kan andra se ett par bilder (Facebook skapar ett album) från din utsällning.Prova själv på The Museum of Me:
http://museumofme.intel.com/

Eva Norling
20110606
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar sociala medier facebook visualisering

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-05-16

Platser

Hur ofta har man inte hamnat på platser som väcker nyfikenhet? Vilka berättelser finns förknippade till den här platsen? Vilka har varit/bott här tidigare, hur bodde de, vad gjorde de, hur tänkte de?
Eller tvärs om, att du själv har en relation till en plats, en berättelse du vill dela med dig av. Första kyssen, en spännande händelse, en resa, en släkthistoria osv

Platsr - vilken är din?

www.Platsr.nu är en webbplats och community skapad av riksantikvarieämbetet i syfte att samla berättelser kring platser i Sverige.
Man kan redan nu hitta information om över 822 platser i Sverige och samlingen växer allteftersom fler berättar om sina platser.
Här kan man bland annat läsa om studentmössan i Lund, Mor Greta i Kristinelund, Länsfängelset i Kalmar och mycket mycket mer.

Din plats - din berättelse

Det är enkelt att bli medlem och sen är det bara att sätta igång.
Man kan skapa platser och placera dem på kartan, lägga till berättelser, bilder, videor, länkar, taggar och sen bestämma om andra ska få lägga till bidrag till platsen.

En samling platser har ett gemensamt tema och du kan skapa en samling genom att koppla ihop platser. Det kan tex vara "Mina smultronställen", här har jag bott, popbandets turné, spökslott osv

Om man jobbar med platsr tillsammans med andra kan man skapa en grupp och föra diskussioner om innehållet, vad som ska skrivas, göra en to-do-lista osv.

Sök bilder från KringlaAnvänd Sökrutan på platsr och sök efter din plats
Välj fliken Kringla
välj filtrera på bilder
välj en bild
tryck på knappen exportera till platsr
välj om du vill lägga till bilden till en plats eller skapa en ny.
klart

Lärarhandledning


platsr.nu – ett pedagogiskt verktyg för digitala berättelser om platser med historia och historier!

Platsr ger eleven möjlighet till:

' Dialog och interaktion
' Samskapande
' Ökat intresse för kulturarvsmiljön
' Mångfald av berättelser och perspektiv
' Aktivt användande av kulturarvet
' Dokumentation, behandling och utvärdering av information
' Kombinera traditionell berättandeform med digital teknik
' Historia på mitt sätt
' Bli publicerad ”på riktigt”

Facebook

Gilla Platsr på Facebook
www.facebook.com/platsr


20110516
Eva
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar platser lokalhistoria berättelser digital storytelling

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-28

Vårtecken

Efter en grym vinter längtar man efter våren och tro det eller ej - den kommer så småningom. Här har jag samlat några webbplatser som kan vara bra att ha i väntans tider.
Vårteckenrapportering:

http://www.vattenriket.krist...


Just nu (27/3) är det ca 2000 tranor vid Pulken utanför Kristianstad.

Här är några andra exempel på vårtecken som man kan rapportera in:

Videkissar| Hassel | Tussilago | Vitsippa | Björkblad | Krokus | Blåsippa | Sädesärla | Snödroppe | Scilla| Nässelfjäril | Citronfjäril | Nyckelpiga | Myggbett | Humla | Myra | Fluga | Guldögonlslända | Snäcka | Grodrom | Sötvattensmärla | Skräddare | Tofsvipa | Sånglärka | Bofink | Gök | Övriga vårtecken |

BIlderna i bildspelet "vårtecken" (till höger) kommer från Flickr.

Man kan också jämföra med tidigare år eftersom det finns en historik över inrapporterade vårtecken sedan 1997.


Fenologiobservationer


Följ naturens kalender på http://www.blommar.nu/
Fenologi handlar om tidsmönster i naturen. När slår bladen ut på våren, när byter bladen färg på hösten? När vaknar björnen ur sitt ide, när kommer flyttfåglarna åter till Sverige? Mycket av det vi uppfattar som årstider är just dessa skiften i naturen - tussilagon slår ut och vi känner att våren är på väg. Förutom att beskriva dessa tidsmönster försöker fenologer förstå vad som styr dem och vad som händer om dessa tidsmönster förändras.


Vill du rapportera dina observationer till Svenska fenologinätverket kan du bli en fenologiväktare. Mer info och anmälan via http://www.blommar.nu/

Kartan till vänster visar inrapporterade vårfynd av Tussilago i år.Fröken Vår


via fältbiologernas vårteckentelefon kan man rapportera in sina vårobservationer. Ring 026 610630


Vårväder?


Vad blir det för väder? Vågar man göra den första vårutflykten eller kommer snön igen? Kan man ta fram grillen eller kommer regnet?

Titta på väderprognosen på:

SMHI Sök efter väderprognoser på ort. Du kan också lägga till din favoritort.
En nyhet hos SMHI är Folkets väder där du själv kan rapportera in vädret där du är.

YR.no är enligt många den säkraste vädersiten. De har väderprognoser för hela världen.
Pollen


Dagens pollenprognos från naturhistoriska riksmuseet visar hur mycket pollen det finns i luften i vid ett antal mätstationer i sverige. Bland annat från Bräkne-Hoby i Blekinge.

http://www.nrm.se/sv/meny/fa...Pollen- och sporkalender:
Just nu är det mest pollen från hassel och al, men björken ligger i startgroparna för pollenattacker.
Allergitips:

http://www.nrm.se/sv/meny/fa...

Tips för dig som är allergisk
1. Undvik pollen

Det allra första en pollenallergiker bör tänka på är att inte i onödan utsätta sig för pollen. En viss exponering går naturligtvis inte att undvika - man måste ju ut ur huset för att ta sig till sitt arbete, mataffären och liknande.

2. Medicinera i tid

Följ pollenprognoserna över hur blomningen utvecklas så kan du vara beredd att ta din medicin i rätt tid.

3. Ta del av pollenprognosen

Med hjälp av pollenprognosen kan du planera din vardag och anpassa din medicinering så att effekterna av allergin blir så små som möjligt. Pollenprognosen kan vara nyckeln till ett rörligare liv.
http://www.nrm.se/sv/meny/fa... (källa: naturhistoriska riksmuseet)

Pollendagboken


https://www.pollendiary.com/...

Fyll i information om dina dagliga pollenallergibesvär och jämför senare dina symtom med pollenhalterna i luften.
Samtidigt är det ett hjälpmedel för forskare att kunna förbättra pollenrapporterna och precisera gränsvärden för olika arters pollen.

Eva Norling 28/3 2011


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar informationssökning Vårtecken fenologi allergi väder pollen

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-20

Statistik - mer än bara data

I Sverige är det statistiska centralbyrån, SCB, som samordnar det svenska statistiken. SCB är en myndighet vars uppgift är att ta fram statistik för beslutsfattande, debatt och forskning. De har en fantastiskt bra webbplats där man gratis kan hämta ut data.

Statistiksdatabasen


www.ssd.scb.se/databaser/makro/start.asp

I Statistikdatabasen finns större delen av den officiella statistik SCB ansvarar för. Dessutom finns officiell statistik från 13 andra statistikansvariga myndigheter. Innehållet i Statistikdatabasen växer ständigt, i slutet av år 2010 fanns närmare 2 300 tabeller och under året hade användarna gjort drygt 1,2 miljoner uttag ur Statistikdatabasen.

Vid uttag ur Statistikdatabasen skapas tabeller utifrån de val som användaren gör. Uttagen från Statistikdatabasen kan även laddas ned i olika format för fortsatt bearbetning och analys av statistiken.

Statistikdatabasen är tillgänglig utan kostnad. För att göra stora uttag behöver
man dock registrera sig. Ett tabellhanteringsprogram som kan hantera stora mängder statistiskt material är PC-AXIS som kan laddas ner gratis.

Man kan söka data på olika sätt - antingen genom att söka på text eller kod (tex
kommunkoder) i en sökruta eller genom att välja via ämnesområde med rubriker som befolkning, energi eller miljö.

Namnstatistik


www.scb.se/Pages/NameSearch.aspx?id=259432

Man kan skriva in sitt förnamn eller efternamn i sökrutan för att se hur många i Sverige som har samma namn.
Jag skrev in Eva och fick detta svar

Förnamn
Det finns 191834 kvinnor som har förnamnet Eva. Av dessa har 88509 namnet Eva som tilltalsnamn.
Det finns 3 män som har förnamnet Eva. Av dessa har 1 namnet Eva som tilltalsnamn.

Prisomräknaren


www.scb.se/Pages/PricesCrib.aspx?id=258649

Här kan man skriva in ett belopp och ett årtal för att se vad de motsvarar vid en annan tidpunkt:

Hade jag köpte något för 1000 kr 1963 så motsvarar det 10 022,27 kr i februari 2011.


Statistikatlasen


www.scb.se/kartor/Statistikatlas/index.html
Statistikatlasen är en interaktiv atlas med visualisering av statistik ur SCB:s stora lager av officiell regional statistik.

Statistiken visas i karta, i flera olika diagram - men också i tabellform. Animering av tidsserier ingår. Interaktiviteten består i att du fritt kan välja de statistiska variabler som är inlagda i Statistikatlasen och analysera dem på flera olika sätt. I Statistikatlasen finns också korta analyser av statistiken.

Väljer man någon av de förladdade historierna (tex småhuspriser 1985-2009) så kan man se hur priserna stiger allteftersom åren går, vilka år priserna gick tillbaka, och vilka kommuner som har dyrast/billigast hus just nu. Vill man följa en särskild kommun i prisutvecklingen kan man markera den i kartan och får på så sätt även se den animerad.

Ha koll på statistik

När SCB har sammanställt och analyserat data skickar de ut pressmeddelanden och nyheter:

 www.scb.se/rss
 twitter.com/scb_nyheter

Eva Norling, vårdagjämningen 2011
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar statistik data scb

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-13

Katastrofen i Japan

Var kan man hitta bra och begriplig fakta om tex jordbävningar, tsunamier, kärnkraftverk och haverier?

Nyheter:


Bildspel från BBC News om jordbävningens effekter i Japan
http://www.bbc.co.uk/news/wo...

BBC News har en interaktiv karta med filmer från de drabbade kuststäderna.
http://www.bbc.co.uk/news/wo...

Wikipedia har en bra faktasida om jorbävningen vid Sendai
http://sv.wikipedia.org/wiki...

Via Youtube kan man få fram filmer från bland annat nyhetssändningar.
Förslag på ord att söka efter: Japan, earthquake eller tsunami eller Sendai (ort), Fukushima eller Onagawa (kärnkraftverk).Om Jordbävningar:


Vad är en jordbävning (från forskning.se):
Tio frågor och svar om jordbävningar Bland annat frågan:
Har det förekommit tsunamier i Nordsjön eller Östersjön?

Det svenska nationella seismiska nätet
http://www.snsn.se/
har nyheter om de senaste skalven

Richterskalans magnituder:
http://sv.wikipedia.org/wiki...
Där man kan se att en jordbävning över 9.0 är sällsynt stor och inträffar ungefär en ggr på 20 år. Jordbävningen i Sendai, Japan uppmättes till 9.1

Karta över de senaste jordskalven i världen
http://earthquake.usgs.gov/e...

Om kärnkraftverk:


Vad är kärnkraft?
10 frågor och svar om kärnkraft (från forskning.se)

Så fungerar ett kärnkraftverk:
http://www.energikunskap.se/...Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten följer händelseförloppet vid de japanska
kärnkraftverken:
http://www.stralsakerhetsmyn...


Hjälp


Röda korsets sida om katastrofen i japan:
http://www.redcross.se/teman...

Om att hitta personer man saknar i Japan:
http://japan.person-finder.a...

13/3 2011 Eva Norling
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar informationssökning katastrofen i japan så funkar det jordbävningar tsunami kärnkraftverk

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

<< Visa äldre inlägg 2 1 Visa nyare inlägg >>