Följ oss via RSS!
2011-12-22

SETT - skandinavisk konferens om det moderna lärandet i skolan

Skandinavien får nu en alldeles egen mässa och konferens inom området det innovativa och moderna lärandet. SETT står för Scandinavian Educational Technology Transformation och äger rum i Stockholm 25-26 april.
SETT-konferensen hålls på Kistamässan 25-26 april och riktar sig till alla som arbetar inom skolan samt alla med ett brinnande intresse för skolutveckling och utbildning. Programmet innehåller inspirerande talare, praktiska workshops, debatt, diskussion och erfarenhetsutbyte - allt med lärande i fokus.

- På SETT får du inspiration direkt från lärare, skolledare och leverantörer som redan arbetat en tid med att förändra verksamheten i skola. Förändringar där utnyttjande av modern kommunikation som stöd för pedagogiken spelat stor roll. Du får som besökare lyssna till inspirerande seminariehållare, föreläsare, ta del av forskningsresultat och delta i praktiska workshops kring ett lärande i samklang med samhällsutvecklingen. Allt i syfte att ge dig nya intressanta idéer om hur du praktiskt och konkret kan utveckla både dig själv och din skola i nya spännande riktningar.

Konferensen har två huvudspår: ett för lärare och ett för skolledare, politiker och förvaltningspersonal. På mässan kan du träffa många utställare med produkter och tjänster inom det digitala lärandet. Bakom mässan står Kistamässan, Stockholm Stads Utbildningsförvaltning och Rektorsakademien Utveckling.Läs mer om konferensen.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola lärande konferens digital kompetens pedagogik

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-21

Svenskarna och internet 2011

Rapporten Svenskarna och internet 2011 som gjordes av Stiftelsen .SE för några månader sedan har nu sammanfattats i grafisk form.
Stiftelsen .SE har nu skapat den här fina visualiseringen av de viktigaste punkterna i rapporten Svenskarna och internet 2011. Klicka på bilden för att se den i större format eller ladda ner en pdf (0,6Mb) för utskrift.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha

0 kommentarer >>

2011-12-19

YouTube för skolor

Många skolor är skeptiska till sociala medier som YouTube därför att de inte litar på innehållet eller ser det som ett störande moment i klassrummet. Men nu har YouTube lanserat en anpassad tjänst speciellt för skolor som erbjuder bara utbildningsfilmer på en egen plattform, YouTube for Schools.
Det har länge funnits bra utbildningsmaterial på YouTube, i synnerhet på YouTube EDU och TeacherTube där endast filmer godkända av skolorna/högskolorna får finnas. Men även där finns det störande annonser och kommentarer från allmänheten som inte alltid är speciellt begåvade.

Nu lanserar YouTube en helt egen tjänst YouTube for Schools där skolor kan få egna konton och där lärarna kan lägga upp spellistor med utbildningsfilmer utan reklam och där bara elever och lärare kan kommentera. Skolan kan ha sin egen profil på kanalen och den är bara tillgänglig via lösenord. Det betyder att skolan får sin egen interna YouTube sajt med bara de filmer som lärarna och eleverna vill lyfta fram och med möjligheter till interna diskussioner.

Titta på denna korta introduktionsfilm om YouTube for Schools.Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning skola video sociala medier

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-16

Surfplattor och lärande

Hur kan vi använda surfplattor för att stödja elevernas lärande? Ett projekt i Dalarna har utrustat två klasser och de ansvariga lärare med surfplattor för att undersöka möjligheter.
Karlfeldtgymnasiet i Avesta har under hösten delat ut surfplattor av olika modeller (Apples iPad 2 samt Asus EeePad som kör Android 3.1) till två klasser för att se hur de kan användas för att utveckla elevernas digital kompetens och skapar nya möjligheter i undervisningen. Detta pedagogiska utvecklingsprojekt sker i samarbete med Högskolan i Dalarna som bidrar främst med stöd till lärarna. Projektet har bara börjat och både lärarna och eleverna testar olika appar och verktyg för att bland annat filma reportage och utveckla egna appar.

Läs mer i en artikel i Skollyftet, Läsplatteprojekt på Karlfeldtgymnasiet i Avesta.

Du kan följa projektet via bloggen Karlfeldtgymnasiets Läsplatteprojekt.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning skola projekt pedagogik surfplatta

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-15

Så funkar det! Konferens om nätet i undervisning

Många konferenser om IT och lärande fokuserar på att visa verktygen eller teknikutvecklingen i stort. Men hur ska det användas i praktiken för att berika undervisningen?
Learnit24 och årets IT-kommun, Upplands Väsby, arrangerar en konferens, Så funkar det! 22 mars som sätter den pedagogiska användningen av IKT i fokus. Konferensen äger rum på Upplands Väsby nya gymnasium som är nybyygt och anpassat till modern pedagogik. En konferens av lärare för lärare.

Nu måste det vara slut på allt snack om och kring datorer i skolan. Nu handlar det om klassrummet och pedagogiken. Hur berikar jag min undervisning? Vilka digitala verktyg skall jag använda? Hur omvandlar jag molnverktygen till framgångsrik pedagogik?

Datum: torsdag 22 mars 2012
Plats: Väsby Nya Gymnasium (27 min från Stockholm C, 9 min från Arlanda)
Tid: kl 9.00–16.00

Mer information och anmälningsblanketten får du genom att klicka på detta bildspel:

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola konferens digital kompetens pedagogik

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-13

Matematikundervisning och IT hör ihop

En debattartikel på Ny Teknik kritiserar regeringens mattelyft eftersom satsningen inte tar hänsyn till alla nya möjligheter som finns via nätet.
Claes Johnson, professor i tillämpad matematik vid KTH, är väldigt kritisk mot regeringens satsning Mattelyft där 2,6 miljarder kronor kommer att satsas för att göra matematikundervisning mer traditionell och med bättre styrning. I en debattartikel i tidskriften Ny Teknik, Mattelyft utan it faller platt, menar Johnson att vi måste blicka framåt inte bakåt när det gäller hur vi ska undervisa matte i skolan. IT är en integrerad del av elevernas liv utanför skolan och inom arbetslivet och skolan kan inte bara fortsätta som förr:

- Var och en som sett en 3-åring hantera en Ipad förstår potentialen. Detta ställer nya krav på skolan och på att lärarutbildningen reformeras så att alla elever kan ges en god förberedelse för liv och arbete i it-samhället. Detta gäller alla ämnen men särskilt it-intensiva tekniska ämnen av avgörande betydelse för Sveriges konkurrenskraft, med matematikämnet som grund.

Han menar att många lärare, elever och även Skolverket ser problem med en traditionell lösning men att ingen tar initiativ i frågan. En lösning är att skapa ett nytt ämne, matematik-it, och se till att lärarna får utbildning och stöd för att kunna utnyttja IT på bästa sätt inom undervisningen.

Läs artikeln i Ny Teknik.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola matematik pedagogik IKT

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-12

Appar i vården

Idag finns det ett rikt utbud av appar och webbsidor som hjälper oss hålla koll på våra motions- och kostvanor. Den här informationen ligger förstås helt utanför vårdsektorn men tänk om dessa två världen kunde integreras.
Det skapas otroligt mycket hälsoinformation idag tack vare mobila appar och patientgrupper på nätet. Vi lagrar detaljerad information om våra kost-, sömn- och motionsvanor och det finns många nätverk (communities) där patienter diskuterar sina problem och behandlingar och delar med sig av sina erfarenheter. Denna information är inte tillgänglig för din läkare men många kan tänka sig dela med sig av sina resultat vid läkarbesök.

Detta framgår av en artikel i Computer Sweden, Runkeeper kan hjälpa sjukvården, där Mats Olsson från Kairos Future intervjuas om framtida utvecklingar inom e-hälsa. Han menar bland annat att en integrering mellan det formella och det informella vårdsystemet.

Mats Olsson radade upp exemplen – allt ifrån armbandet Jawbone som tillsammans med en app både räknar stegen, håller koll på sömntimmar och räknar kalorier till appen Runkeeper där användaren själv kan lägga in sina data och lagra och dela löprundor med vänner.

Det finns också sajter som Patientslikeme där användarna själva delar sin information – berättar om sina behandlingar, biverkningar och liknande.

– Vården står inför en enorm förändring. För att klara de framtida kraven måste detta informella vårdsystem integreras in i det formella systemet, säger Mats Olsson.

Läs mer


Läs mycket mer om vårdens framtid i Kairos Futures rapport, The Data Explosion and The Future of Health

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar vård medicin mobil app e-hälsa

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-11

Smarta anteckningar

Vi är vana vid att anteckna på papper eller i Word men det finns verktyg som låter dig spara inte bara text men även bilder, filmer och citat du hitta på nätet.
En artikel i Lärarnas Nyheter, Förbered lektionen med nya IT-verktyg, beskriver hur du använder två populära anteckningsverktyg, Microsoft Onenote och Evernote. Med dessa verktyg kan du som lärare till exempel samla textklipp, bilder och andra resurser på ett ställe och presentera de för klassen eller använda samlade resurser i din lektionsplanering. Du kommer åt dina anteckningar och urklipp varifrån som helst, via dator eller mobil. Onenote och Evernote kan användas för planering, forskning eller bara ett bra ställe att spara allt du hittar under dagen.

Artikeln intervjuar Pia Eneström som är högstadielärare i matematik, teknik och fysik på Viktor Rydbergs Samskola i Djursholm om hur hon använder just Microsoft Onenote:

- För det första förbereder hon sina lektioner i programmet. Hade hon bara skrivit enkla stödord hade det förstås gått lika bra med Word, men eftersom hon även arbetar mycket med video, bilder och länkar passar Onenote bättre. Där kan hon enkelt samla allt material hon vill använda till en viss lektion, i rätt ordning, och hon slipper öppna flera olika filer och mappar.

– Om jag exempelvis vill förklara Pythagoras sats är det smidigt att klippa ut en bild från webben och klistra in den Onenote.

När Pia Eneström kommer till klassrummet använder hon Onenote som presentationsverktyg. Hon kopplar datorn till en projektor, och kan på så sätt enkelt visa alla olika sorters material på vita duken.

Pia sparar sina lektioner i Onenote och även testresultat, administration och planering. Du bestämmer själv säkerhetsnivån i varje del.

Förutom att förbereda och presentera lektionerna använder Pia även Onenote för administration. Hon sparar provresultat och bedömningar här, och den informationen går givetvis att skydda med hjälp av lösenord.
– Varje elev har en egen avdelning. Det blir som en jättelik anteckningsbok, men det är förstås mycket lättare att hitta i Onenote.

Här får du en introduktion till Onenote (på engelska):Och förstås en introduktion till Evernote (på engelska):Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning digital kompetens verktyg lektioner dokument

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-08

Delad kunskap är dubbel kunskap

Om vi delar med varandra kan vi växa tillsammans. Det är budskapet i en ny bok från Media Evolution som kan hämtas gratis på nätet.
Hur skapar vi en delningskultur på arbetsplatsen så att man slipper stuprör mellan avdelningar? Hur kan vi använda sociala medier för att verkligen skapa en lärande organisation? Dessa frågor ligger till grunden för en ny bok, Delad kunskap är dubbel kunskap, som har tagits fram av projektet Media Evolution. Den beskriver hur du kan använda sociala medier för att skapa bättre samarbete mellan medarbetare och även externt.

Boken innehåller följande kapitel:

* Organisation, lärande och nya medier
* Verktyg för en lärande organisation
* Från ett måste till egna drivkrafter
* 10 tips för bättre internkommunikation
* Internkommunikation på Facebook
* Delad kunskap med wikis
* Monitoring and validating trends
* Att skapa mjukvaran tillsammans med användare och kunder
* Att göra det osynliga synligt
* IKEAs lärfilosofi

Fokus ligger på företag men väldigt mycket berör även skolan och högskolan.
Boken är fritt tillgänglig och du kan läsa den direkt genom att klicka på bilden nedan.Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning företag blogg digital kompetens sociala medier media wiki web 2.0 strategi

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-07

Klotet - interaktivt radioprogram om miljön

Mycket utveckling inom e-learning fokuserar på video och spel men radio har fortfarande väldigt mycket att erbjuda dagens skolor. Ett bra exempel är SRs program Klotet som utforskar aktuella miljöfrågor.
Klimatförändring står i fokus med världskonferensen just nu i Sydafrika. SR P1 sänder en serie radioprogram om just klimatförändring och relaterade frågor som riktar sig till skolor och som innehåller många möjligheter till fördjupning i ämnet.

Klotet är ett radioprogram om dagens stora miljöfrågor: vad kan vi göra för att stoppa den globala uppvärmningen, kommer maten att räcka till i framtiden, hur räddar vi hotade djurarter? Klotets webbplats innehåller länkar till alla tidigare radioprogram, en blogg och länkar till programmets Facebooksida, Twitterflöde mm. Meningen är att lyssnarna, i synnerhet skolelever, höra av sig och diskuterar:

– Vi lyfter ofta upp de hoppingivande exemplen, berättar Klotets programledare Marie-Louise Kristola. Exempelvis konstnären Petra Wadströms smarta uppfinning Solvatten som ger fattiga afrikaner tillgång till rent vatten eller att Köpenhamn planerat bygga 6-filiga "supercykelvägar".
Klotet är ett radioprogram och en blogg som hela tiden pratar med Er läsare/lyssnare via bloggen och Facebook och Twitter.
- Från Er får vi mängder av uppslag och förslag på frågor och gäster. Ibland har till och med våra läsare varit med oss ut på reportagen, säger producenten Johan Bergendorff.

Länkar finns även till flera program inom området.
Lyssna till det senaste programmet som smakprov:


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola blogg sociala medier radio

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-06

En dag på muséet, utan att resa

Att besöka närmaste museum brukar ingå i skolarbetet men idag finns det omfattande material från världens största muséer tillgängliga för alla via nätet. Det betyder att man kan besöka de stora muséerna direkt från klassrummet.
En grundläggande del av läroplanen är att eleverna får ta del av kulturarvet och att elevernas "medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet" De stora muséernas samlingar har inte varit tillgängliga för elever som inte bor i storstadsområden men idag kan alla ta del av kulturskatten via webben.

En artikel hos Skolverket, Virtuella museer låter elever möta kulturarvet direkt i klassrummet, beskriver hur du som lärare kan använda muséernas omfattande digitala samlingar i din undervisning. De flesta muséer lägger ut tusentals bilder, filmer, texter, animeringar och spel om sina samlingar. Till exempel Historiska Muséet, Nordiska Muséet och Moderna Muséet erbjuder resurser som bildspel, film, tävlingar och lärarhandledning bland mycket annat. Digitalt Museum visar fynd och föremål från hela landets muséer.

Utomlands finns det ännu mer att hämta. Till exempel Europeana som innehåller över 15 miljoner föremål från Europas främsta gallerier och muséer och den ännu större World Digital Library med material från hela världen.

Dags att besöka ett museum då, utan att behöva resa dit!
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar resurser samling skola digitala lärresurser museum kultur

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-05

Twitterskolan

Twitter används av individer, företag och organisationer över hela världen men det kan vara svårt att komma igång. Folkbildningens blogg Re:flex startar en serie artiklar som visar hur du kommer igång med Twitter på rätt sätt.
I Sverige har Twitter inte blivit så populär som utomlands och förknippas oftast med kändisar, vardagssnack och tidstjuveri. Men Twitter kan vara ett viktigt verktyg för forskning, lärande och för att helt enkelt skapa nätverk. Ingela Grönstedt Arvidsson, Hvilans folkhögskola, skriver en twitterskola i tre delar för Re:flex och den första delen heter Att twittra eller inte twittra, det är frågan. I den första delen betonar hon vikten av att planera hur du ska använda Twitter, vilken profil du visar och att inte vara förblygsam: du måste bidra innan får får tillbaka.

- När man ger sig in på Twitter första gången känner man sig kanske lite bortkommen och blyg som man ofta gör i nya sammanhang. Man funderar över vem man ska följa, och hur man ska hitta människor som verkar intressanta. Och man funderar över hur man ska få människor att börja följa en själv. Hur ska man nå ut och berätta för Twitter att man finns?

Läs hela serien på Re:flex och kanske du får inspiration att prova!
Se del 2 Välkomna på en rundtur i min TweetDeck.

CELA har vi också en bra introduktion till Twitter med film och tips.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens folkbildning sociala medier twitter

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-04

127 yrkeshögskoleutbildningar på distans

Yrkeshögskoleutbildningar blir allt fler och väldigt många går på distans.Yrkeshögskolemyndigheten har nyligen beviljat 127 distansutbildningar i synnerhet inom områden hälso och sjukvård, ekonomi och försäljning och teknik och tillverkning.
Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat statsbidrag till totalt 235 yrkeshögskoleutbildningar därav 127 går att läsa på distans enligt en artikel av SVERD (Svenska riksföreningen för distansutbildning), 127 distansutbildningar inom YH. Intresset att arrangera YH-utbildningar ökar år för år och denna gång har drygt en fjärdedel blivit godkända för bidrag. I artikeln har SVERD intervjuat Johan Blom, avdelningschef Utbildningsavdelningen på Yrkeshögskolemyndigheten.

– Konkurrens om att få starta nya yrkeshögskoleutbildningar är större än någonsin och andelen utbildningar med välmotiverade arbetsmarknadsbehov är långt fler än myndigheten har pengar till.

Nu finns det YH-utbildningar i alla län i landet eftersom Gotland fick sin första YH-utbildning i denna omgång. Vill du läsa mer om hela utbudet av YH-utbildningar finns all information på www.yrkeshogskolan.se.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning student yrkeshögskola distans

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-02

Webbföreläsning om entreprenörskap

ESBRI (Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning) fortsätter med sina populära öppna föreläsningar 14 december med Professor Bill Gartner, Clemson University, USA som ska prata om entreprenörskap och storytelling.
Föreläsningen Entrepreneurship and storytelling ingår i en serie, ESTRAD, som vi på CELA har berättat om förr. Den hålls14 december 15.00 - 17.00 vid IVAs konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm och sänds samtidigt på webben. Efter sändningen läggs filmen på ESBRIs webb-TV där du kan även se tidigare föreläsningar.

Om föreläsningen

Alla har en historia att berätta, inte minst entreprenörer. Och historierna är viktiga. De visar att det är möjligt att satsa på en karriär som entreprenör. Här finns också en hel del att lära om hur man kan starta och driva företag. Detta har professor Bill Gartner tagit fasta på i sin forskning. Hans senaste projekt går ut på att samla in och studera entreprenörshistorier.

Kunskapen som finns i historierna är betydelsefull för nya entreprenörer. Gartner intresserar sig också för i vilken mån en entreprenörs framtidsvisioner kan förutsäga hur det verkligen går för företaget. Genom att följa entreprenörer över tiden, och höra hur deras historier förändras, kan man se hur de formar – och formas av – sin omgivning.

I sin forskning utgår Bill Gartner från David McClellands tankar om ”The achieving society”, som kan kopplas till entreprenörskap, prestationer och ekonomisk utveckling.

Läs mer om föreläsningen

Anmälan

Det är kostnadsfritt att delta i Estrad. Anmäl dig här om du vill delta på plats. Webbdeltagarna behöver inte anmäla sig.

ESBRI arbetar med kunskapsspridning inom forskningsområdet entreprenörskap, småföretagande och innovation.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag video föreläsning entreprenörskap

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-12-01

Lär dig hantera IT-stress på jobbet

Det är roligt att vara uppkopplad och diskutera med vänner och kollegor från hela världen men det kan också orsaka stress. Vi har allt svårare att stänga av och koncentrera oss.
Enligt en artikel i Lärarnas Nyheter, Många kopplar upp sig mot jobbet på fritiden, är 4 ut av 10 tjänstemän uppkopplade mot jobbet även på fritiden. De flesta gillar möjligheten till ökad flexibilitet och fritt välja när man vill arbeta men det finns också faror när gränserna suddas ut:

— Den stora faran är när gränsen mellan arbete och fritid suddas ut så mycket att du aldrig får återhämtning. Det blir en psykisk påfrestning som till slut kan leda till utmattning.

Ytterligare en artikel i Lärarnas Nyheter, Digitala kontakter tär på fritiden, skriver om hur varannan lärare använder sin fritid för att kommunicera digitalt med elever och föräldrar. Från Lärarförbundet kommer rådet att tydligt förklara när man är och inte är tillgänglig och att säga ifrån om arbetstiden inte räcker till.

Ansvaret innebär att läraren måste göra klart för föräldrarna när de kan förväntas kunna nå läraren och när de kan få svar på till exempel mejl eller sms. Sådana regler gör man lämpligen gemensamt upp om på skolan och kommunicerar ut.

Om du tycker att din arbetsplats har drabbats av IT-stress finns det ett bra verktyg för att själv ta tag i problemet. Verktyget heter IT-stress i arbetslivet och är en självbedömningsguide med underlag för gruppdiskussioner och workshops. Det har utvecklats av den ideela föreningen Prevent som arbetar med arbetsmiljöfrågor och stöds av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Här ser du en film av Prevent som lyfter fram frågorna.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar stress IKT

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

1 kommentar v

Stress på jobbet

Det är tydligt att "multitasking" inte är bra för oss och att vi verkligen behöver lära oss att fokusera eller bara koppla av en stund för att hålla skärpan. Såg ett intressant koncept här http://www.promas.se/verktyg... som verkar förebygga både och.

Tack för en bra artickel
2012-01-05, 08.32 av Johan
X-Ovation >>

Media Evolution >>