Följ oss via RSS!
2011-09-29

Träffa djuren – En interaktiv pekbok för iPhone och iPad

Interaktiva pekböcker för småbarn börjar bli populära. Genom att peka direkt på skärmen får barnet direkt återkoppling i ljud och röster som stimulerar motorik, nyfikenhet och uppmuntrar till inlärning. Träffa djuren är en ny svensk app för iPhone och iPad.
Marknaden för barn-appar växer i takt med att föräldrar skaffar läsplattor och smartphones. Barnen behöver inte längre trycka på små knappar, istället räcker det att peka direkt på skärmen. Touchkänsliga mobiltelefoner och surfplattor är därför ett ypperligt pedagogiskt redskap även för små barn: En interaktiv pekbok med ljud och röster är något som stimulerar motorik, nyfikenhet och uppmuntrar till inlärning.

Träffa djuren är en app som fungerar för mycket små barn, från ett år och uppåt. Appen innehåller flera språk och i dagsläget kan du välja mellan svenska, engelska (både amerikansk och brittisk), franska, tyska och spanska. Detta gör att pekboken även är lämplig för något äldre barn som övar ett nytt språk.

Träffa djuren kostar 22 kronor och finns nu att köpa i App Store. Om du köper ett ex kan du sedan kostnadsfritt ladda hem den till dina andra enheter.

”Träffa djuren” är utvecklad av Anders Wiredal och Michael Karlsson från Jönköping. Appen är utgiven av Fuzzy Media.

Fler bilder och information finns på www.helloanimalsapp.com

Källa: Pressrelease (Newsdesk) - redigerat.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar lek e-bok barn förskola

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

1 kommentar v

Sött!

Ser väldigt mysig ut, är det någon som har testat den?
2011-09-30, 13.33 av Stina


2011-09-28

Varför bibliotek?

Vad har biblioteket för roll i framtiden? När böcker och tidskrifter digitaliseras allt mer kan man undra. Visst finns det många nya roller för framtidens bibliotek och nu får du en möjlighet att bidra till debatten via en annorlunda webbsajt, Därför Bibliotek.
Svensk biblioteksförening gör en stor inventering av svenska folkets åsikter om bibliotekets framtida roll via en ny webbplats som heter helt enkelt Därför Bibliotek. Sidan är uppdelad i fem rutor: Kunskap & lärande, Inspiration & utveckling, Kultur & upplevelser, Demokrati & informationsfrihet, Gemenskap & fristad. Du väljer område och sedan får du helt enkelt skriva in din mening om bibliotekets roll när det gäller just det område.

Syftet med undersökningen beskrivs så här:

- På biblioteken kan alla fritt söka kunskap, mötas och få nya idéer. Det kan vara en av anledningarna till att biblioteken är den samhällsinstitution som flest svenskar har förtroende för. Sju av tio har mycket stort, eller ganska stort förtroende för biblioteken. 98 procent av svenskarna har någon gång besökt ett bibliotek.

Men bibliotekens betydelse ska inte bara visas i siffror och statistik. Vi har alla egna erfarenheter och upplevelser av biblioteken. Svensk Biblioteksförening vill därför samla in biblioteksberättelser för att på så sätt fördjupa och bredda kunskapen av vad biblioteken betyder.

Prova själv!

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar bibliotek framtid

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-27

Köpa bil med sociala medier

Att köpa bil är inte så lätt om man inte är så insatt. Men tänk om du kunde ta med dig flera bilintresserade som kunde ge dig löpande råd och tips om vad du borde fråga bilhandlaren om. Ta med dig ditt Twitternätverk när du handlar!
Emanuel Karlsten berättar på sin blogg om hur han tog med sig sitt nätverk när han skulle köpa en bil (Läs hans artikel). Han har inga stora kunskaper i bilbranschen men inför besöket hos bilhandlaren frågade han sitt Twitternätverk om råd. Sedan direktsände han hela besöket via videotjänsten Bambuser (med säljarens tillstånd) och fick löpande tips via Twitter. Cirka 140 personer följde med!

Läs reportaget Jag hade ingen aning om vad man ska fråga när man köper bil – så jag tog med mig Twitter och se filmerna från besöket hos bilhandlaren.

Läs även en post om detta på bloggen Lilla Gumman - Att ta med sig Twitter när man köper bil!.


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar twitter sociala medier

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-26

SVERD-konferens om distansutbildning

SVERD (Svenska riksorganisationen för distansutbildning) har sitt årsmöte 21 oktober i Stockholm. Temat för konferensen är ”Online lärande och nya medier.”
SVERDs årsmöte Online lärande och nya medier hålls fredag 21 oktober vid Saturnus konferens i Stockholm Under en heldag får du träffa inspirerande föreläsare och organisationer där du kan ta del av resultat från framgångsrika distansutbildningar och utvecklingsprojekt från hela Norden. Var med på utdelningen av Boldic Award 2011 och träffa Andreas Ekström författare till boken Googlekoden.

Plats Hornsgatan 15 T-bana Slussen
Tid: 10.00-16.00

Se programmet

Läs mer om konferensen.

Till anmälan

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning konferens vuxenutbildning distans

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-23

Nya sätt att logga in

Många äldre och personer med funktionsnedsättning har problem att logga in på många nättjänster. Krångliga inloggningar skapar osäkerhet och låser ut många från att bli digitalt delaktiga. Ett nytt norskt projekt undersöker nya inloggningslösningar som använder bilder och ljud.
En artikel hos norska Forskning.no, Lyd og bilder blir passord beskriver ett intressant projekt som heter e-Me – inclusive identity management in new social media. Projektteamet försöker hitta inloggningsrutiner som är bättre anpassade för folk med synskador, läs- och skrivsvårigheter eller har svårt att komma ihåg saker. Det gäller att hitta rutiner som är både säkra och enkla. Forskarna testar olika former med flera användargrupper just nu: inloggning genom igenkänning av bild, ljud eller mönster, personliga frågor och biometrik (fingeravtryck).

För många är säkerhet det allra viktigast och inloggningen får gärna ta tid om det blir säkrast så. Enligt forskare Ivar Solheim:

– Personlige spørsmål tar mest tid. Likevel er personlige spørsmål og passord det som er best likt blant de eldre. Begge deler er noe de har brukt før og som gir gjenkjennelse og som derfor oppleves som trygt. Bruk av mønster tas raskt av de fleste, men oppleves som mindre trygt fordi det er en ukjent metode for dem.

Det verkar som att det inte finns en enkel lösning men att webbtjänster framöver får erbjuda flera sätt att logga in och man väljer den metod man trivs bäst med.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar forskning digital kompetens delaktighet funktionshinder inloggning

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-22

Öppen innovation

Innovationsarbetet inom företag och organisationer behöver inte ske bakom stängda dörrer. Begreppet Open Innovation (öppen innovation) betyder att man låter kunder och andra externa parter delta i processen. En föreläsning i Stockholm 17 oktober berättar mer.
Måndag 17 oktober (15.00-17.00) kommer Björn Remneland-Wikhamn, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, till Stockholm (IVAs konferenscenter, Grev Turegatan 16) för att tala om öppen innovation och hur man kan tillämpa principen rent praktiskt. Föreläsningen arrangeras av ESBRI som arbetar med kunskapsspridning inom forskningsområdet entreprenörskap, småföre-tagande och innovation. Föreläsningen kommer även att sändas på webben och inspelningen kommer att läggas ut som webb-TV..

- Enligt Björn Remneland-Wikhamn finns det en rad samhällstrender som lett till att organisationer i högre grad öppnar upp sina innovationsprocesser gentemot olika intressenter. "Open Innovation" är ett managementfält som börjat få stort genomslag i både industrin och akademi. Samtidigt menar kritiker att fältet är vagt definierat, och främst består av gamla teorier i ny förpackning.

Under föreläsningen förklaras hur olika begrepp kopplade till öppen innovation hänger samman med drivkrafter som (informations)teknologisk utveckling och förändrade samhällsvärderingar. Teorierna kopplas till aktuella exempel från industrin.

Föreläsningen är kostnadsfri men om man uteblir debiteras en administrationsavgift. Du behöver inte anmäla dig till webbsändningen.

Läs mer om föreläsningen och webbsändning.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag föreläsning näringsliv entreprenörskap innovation

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-21

Klassrummet - ett rum för lärande?

Är klassrummet verkligen ett rum för lärande? Är det ett rum där varje elev får utvecklas i egen takt enligt demokratiska principer? Hur borde klassrummet organiseras för att verkligen bli ett rum för lärande?
Dessa viktiga frågor tas upp i en bloggpost av Anne-Marie Körling, Klassrumsorganisation – att skapa rum för lärande. Många klassrum ser ut som de alltid har gjort; bänkar på rad som riktas mot en centralpunkt, läraren. Föreläsningsmodellen betonas via möbleringen och möjligheter för grupparbete och individuellt arbete försvåras.

Genom att möblera om och tänka om när det gäller undervisningen kan man skapa bättre villkor för lärande, menar Anne-Marie:

Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet – jag tänker att samhället kan ses som ett stort rum, klassrummet som ett litet, och rummet ska stötta samspel, möten och samarbeten. Vi ska lära oss att vara rörliga i möten med andra människor, både i tanke och kropp – frågan är om klassrummen ger oss detta.

Det behövs flexibla klassrum som lätt kan anpassas efter behov och situation. Plats för tysta studier, plats för gruppdiskussion, plats för stormöte. Om man kunde bygga om skolan från början skulle man säkert kunna skapa bra lärmiljöer men de flesta lärare har de klassrum de har och det finns få resurser för stora förändringar. Men genom att fundera över hur miljön påverkar lärande kan man ändå förändra vissa förutsättningar och ta ett steg framåt.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola pedagogik

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-20

Digidel utbildar i Olofström

Den landsomfattande kampanjen Digidel jobbar med att öka medvetenheten om internet och digitala tjänster. En del i kampanjen är att hjälpa de, uppskattningsvis halv miljon svenskar, som står utanför den digitala världen.
I Olofström ska nu biblioteket med hjälp av NBV, ABF och vuxenskolan hjälpa de som vill lära sig mer kring internet och digitala tjänster.
I kväll hålls en första informationsträff för att lära ut grundläggande internet- och datorkunskap att använda i vardagen, bland annat hur man kommer igång med internetbanken. Nästa steg blir en prova-på kväll kring hur man orienterar sig på nätet och hur man använder sociala medier. Under hösten kommer det också erbjudas kvällskurser för de som är intresserade och vill lära sig mer.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha

0 kommentarer >>

2011-09-19

Bibblan svarar

Idag lanseras en ny webbtjänst för nyfikna studenter i alla åldrar. Bibblan svarar heter tjänsten och är ett samarbete mellan landets bibliotekarier för att svara på just dina frågor.
Hur många svenskar har en TV? Varför sitter propellern fram på flygplan men bak på båtar? Hur bygger man trädkojor?

Vad vill du veta mer om? Bibblan svarar!

Hos Bibblan svarar kan du hitta din egen favoritbibliotekarie på nätet. Bibblan svarar är en ny gratis tjänst där du får direkt tillgång till Sveriges bibliotekariers samlade kompetens. Fråga vad du vill och få svar inom ett dygn! Förutom svenska finns Bibblan svarar på ytterligare nio språk.

Bibblan svarar har premiär den 19 september 2011 med webbadressen www.bibblansvarar.se

Följ tjänsten på Facebook, http://facebook.com/bibblansvarar eller på Twitter @bibblansvarar.

Källa: Pressmeddelande, Det virtuella samhället.


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar resurser student bibliotek webbsida

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-18

Internetdagarna 2011

Årets största konferens inom internet och digitala medier hålls 21-23 november i Stockholm. Över 100 talare delar med sig av sina expertkunskaper inom nio olika teman.
Internetdagarna arrangeras av Stiftelsen .SE i samarbete med en rad framstående aktörer inom internetbranschen. Konferensen hålls på helt nya Stockholm Waterfront Congress Centre och deltagarna kan välja sessioner inom nio teman: Säkerhet, Internet i samhället, Teknik, Medielandskapet, Öppet Internet, Internet och entreprenörskap, IPv6, Molnet samt Domännamn.

- Lyssna till och inspireras av närmare 100 talare under 30 seminarier. Här möts teknik och tjänster med frågor om policy och användning, offentlig sektor möter branscher från privat sektor – här finns människorna som formar och utvecklar Internet i Sverige!

Bland årets huvudtalare är Bruce Schneier (chef för säkerhetsteknik, BT), Anna-Karin Hatt (IT-minister), Yochai Benkler (professor med fokus på entreprenörskap och öppna nätverk, Harvard University), Lynn St Amour (VD för Internet Society), Eva Hamilton (vd Sveriges Television) och Matt Wood (Teknikambassadör, Amazon). Se hela programmet.

Konferensavgiften är 4900 kr men du kan även välja att besöka bara en av dagarna till ett lägre pris.

Till anmälan.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning konferens e-handel internet IKT entreprenörskap e-government

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-14

Småföretagare använder inte sociala medier

Väldigt få småföretagare i Sverige använder sociala medier i sin marknadsföring även om mycket pekar på att de skulle ha stor nytta av en webbnärvaro. Det är svårt att se nyttan och de flesta hinner inte sätta sig in i frågan.
En artikel i Svenska Dagbladet (12 sept), Småföretagare räds sociala medier, skriver om en ny undersökning som har gjorts av programföretaget Visma Spcs om småföretagarnas inställning till sociala medier som till exempel Facebook.

- Sociala medier är numera en självklar del i de flesta stora företags kommunikationsstrategier. Men för majoriteten av småföretagen är Facebook, Twitter och bloggar ännu outforskad mark. Endast 18,6 procent av småföretagarna använder Facebook i affärssyfte och blott 0,5 procent använder Twitter. Hela 81 procent använder inte sociala medier alls.

Det handlar oftast om kunskapsbrist och att de inte ser kopplingen mellan sociala medier och affärer. Många anser att de inte har tid att sätta sig in i nya medier och har svårt att se nyttan.

– Man är väldigt fast i sitt gamla sätt att marknadsföra sig. Dessa bolag hör ofta hemma i ett lokalt sammanhang och har sina kontakter och sitt system för småannonsering. De vet helt enkelt inte hur social medier kan förstärka deras relationer och öka deras affär, säger Brit Stakston, expert på sociala medier på pr-byrån JMW.

Vinsten att ge sig in i sociala medier är att synas, framför allt i Google, och det leder till nya affärer. Är man aktiv på nätet och syns i rätt sammanhang kommer kunderna att hjälpa till genom att tipsa varandra om ditt företag. Eftersom nästan 35% av befolkningen använder sociala medier varje dag är det allt svårare att stå utanför.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag sociala medier marknadsföring facebook

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-13

Texta och köra går inte ihop

Sverige är det enda landet i Europa där man får köra bil och prata i mobilen utan handsfree. Men frågan är under utredning och forskningen pekar mot stora faror för trafiksäkerhet i samband med mobilanvändning.
Dagens smarta mobiler kan bli riktigt farliga när man kör bil menar forskare från Chalmers forskningsenhet, SAFER (Vehicle and Traffic Safety Centre). Att köra och texta samtidigt betyder att man måste vända blicken bort från vägen i flera sekunder och det kan vara livsfarligt.

Att tala i mobil under bilkörning är inte så riskfyllt som forskare tidigare har trott. Varken med eller utan handsfree. Däremot är det livsfarligt att släppa vägen med blicken för att fingra på knappar och displayer. SMS:ande förare och trafikfarliga appar i smarta telefoner är forskarnas nya huvudvärk.

Det är förstås inte bara textning som kan störa. Många kolllar e-post och olika appar även när de kör och risken för olyckor ökar markant i sådana situationer.

– Vi måste skilja på samtalen – att lyssna och tala – från den manuella och visuella hanteringen. Visuell distraktion är riktigt farlig, och där borde vi lägga mycket krut. Att skicka SMS när man kör är till exempel 23 gånger farligare än att köra normalt, säger Trent Victor, trafiksäkerhetsforskare på Chalmers..

Läs mer


* Artikel i Ny Teknik: Smarta mobiler – nya trafikfaran

* Pressmeddelande från SAFER: Extremt farligt att släppa blicken från vägen

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar forskning mobil säkerhet

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-12

Årets pedagogpris till Blekinge

Två lärare på Norrevångskolan i Mörrum har fått årets Pedagogpris av Lärarnas Riksförbund. Deras användning av sociala medier för att utveckla elevernas förmåga att diskutera och reflektera över svåra livsfrågor har väckt stor uppmärksamhet.
Per Ahlkvist och Martin Löfgren, lärare på Norrevångskolan, såg att det var svårt att föra en bra diskussion om känsliga ämnen som värdegrundsfrågor i klassrummet. Där var det oftast bara de kaxiga och högljudda eleverna som kom till tals och det blev en ganska hård klimat med lite utrymme för riktigt balanserad diskussion.

I stället skapade lärarna en diskussionsarena på nätet via vertyget Ning. Där kunde klassen diskutera frågorna i ett lugnare tempo och alla kunde komma till tals eftersom debatten fortsatte i flera veckor. Lärarna och eleverna kunde lägga upp länkar till mer information eller till filmer som bidrog till diskussionen. De bjöd in även polisen i diskussionen. All diskussion skedde bakom lösenord och alla kände sig trygga i forumet. Diskussionen blev inte så hetsig som i klassrummet och alla fick säga sin mening.

Läs mer i en artikel i Commersen, Pedagoger fick pris.

Denna film förklarar hur arbetet gick till:Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning skola lärande pedagogik sociala medier

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-08

Sociala medier på biblioteket

Den nationella kampanjen Digidel, som ska minska den digitala klyftan i landet, pågår för fullt och biblioteken i hela landet organiserar aktiviteter för att uppmuntra och inspirera.
En sådan aktivitet organiseras av iblioteket i Mjölby, Östergötland. Under hösten ordnar de flera kvällar med temat sociala medier. Den första är en föreläsning om sociala medier som verktyg för demokrati och delaktighet och sedan följer flera temakvällar om olika sociala medier (Facebook, Twitter, blogg, Wikipedia, Google, YouTube mm) med en inbjuden inspiratör varje gång. Förhoppningen är att väcka nyfikenhet och inspirera folk att testa själva.

- I dag är sociala medier en naturlig del av samhället och de är här för att stanna. På något sätt måste vi förhålla oss till detta, säger Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef i Mjölby kommun. Vi hoppas att upplägget ska passa alla som är nyfikna oavsett om man är avogt inställd, skeptiker, nybörjare, osäker användare eller Facebooknörd.

Läs mer: Sociala medier för frälsta nördar och avoga skeptiker.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar kommun digital kompetens delaktighet sociala medier bibliotek

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-07

Är det OK att filma på sjukhuset?

Dagens mobiler ger oss möjligheten att filma och ta bilder överallt. Men ska man kunna spela in ett samtal med läkaren eller det som sker på arbetsplatser som ett sjukhus? Flera landsting arbetar med policies som reglerar fotografering och inspelning.
En artikel i tidningen Dagens Medicin (endast i pappersutgåvan) undersöker problemet med patienter och besökare som spelar in händelser på sjukhus och vårdcentral. Många patienter vill dokumentera sina besök i vården och tar fram mobilen när de träffar en läkare eller sjuksköterska. Ibland kan det bara handla om ett sätt att dokumentera mötet men det finns oro att sådana inspelningar kan sedan spridas eller användas som hot.

Enligt artikeln har Värmland blivit ett av de första landstingen att ta fram en policy om inspelning i landstingets lokaler. Enligt den är det förbjudit att filma eller fotografera utan överenskommelse med de inblandade. När man spelar in bör man be alla andra parter om tillstånd. Frågan är nu väldigt aktuell i flera landsting.

Vi har ju enorma möjligheter idag med våra datorer och mobiler med det handlar om frihet under ansvar. Vad tycker du?
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar video vård landsting film medicin mobil

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-06

Samhällsorientering för nyanlända - på distans

Idag ska kommuner se till att nyanlända invandrare erbjuds minst 60 timmars samhällsorientering. Varje nyanländ ska utifrån sina egna förutsättningar få professionellt stöd för att så snabbt som möjligt lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning samt ta del av de rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige. Katrineholm har tagit fram en distansutbildning som kan lösa detta för många flera kommuner.
Viadidakt, en gemensam förvaltning för vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad i Katrineholms och Vingåkers kommuner, har tagit fram ett intressant nytt utbildningskoncept i samhällsorientering för nyanlända. Konceptet bygger på en flexibel utbildning som delvis sker på distans via lärplattformen iwebben och distansmötessystemet Adobe Connect samt via fysiska lärarledda träffar.

I dag är elva kommuner med i utbildningskonceptet och från och med våren 2011 är det möjligt även för andra kommuner att ansluta sig. Utbildningen består av åtta olika moduler och uppdelningen är den samma i iwebben:

* Att komma till Sverige
* Att bo i Sverige
* Att försörja sig och utvecklas i Sverige
* Individens rättigheter och skyldigheter
* Bilda familj och leva med barn i Sverige
* Att påverka i Sverige
* Att vårda sin hälsa i Sverige
* Att åldras i Sverige

Varje modul har olika delområden som består av text, ljud, bilder och filmer. I inledningsskedet bedrivs utbildningen på arabiska, somaliska, tigrinja, engelska, persiska, ryska och svenska.

Titta på denna introduktionsfilm:Källa: Viadidakt
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning kommun vuxenutbildning e-möte distans


0 kommentarer >>

2011-09-05

Framtidskompetenser

Många av dagens elever och studenter kommer att få jobb som inte finns idag. Nya tekniker kommer att förändra arbetsprocesser och kommunikationsmöjligheter. Men skolor och högskolor organiseras fortfarande efter 1900-talets förutsättningar och det är oerhört viktigt att utbildningssystemet anpassas för att kunna fokusera på framtidens kompetensbehov.
Rektorsakademien har nyligen gjort en studie över vilka kompetenser som är mest relevanta för framtidens arbetsmarknad. 30 nyckelkompetenser har identifierats inom 4 kategorier: Grundkompetenser, Medmänskliga kompetenser, Innovativa kompetenser och Digitala kompetenser. Studien är en kartläggning av internationella initiativ kring framtidens kompetenser och ska ligga till grund för en svensk satsning.

Sedan hösten 2010 har vi på Rektorsakademien arbetat med att identifiera, formulera och beskriva ett antal kända och okända kompetenser och förmågor som vi tror kommer att prägla framtidens arbetsliv. Vi har studerat olika internationella initiativ och vilka kompetenser de anser vara viktigast. Detta resulterade bland annat i en kartläggning av ett tiotal olika initiativ. Vi har haft diskussioner och workshops med en bred referensgrupp med personer från svenskt näringsliv, forskning, föreningsliv, offentlig sektor och skola. Detta har resulterat i en lång lista (bruttolista) med viktiga kompetenser som också grupperades i fyra olika områden.

Tre skolor har valts ut nu för att delta i pilotverksamhet kring dessa kompetenser genom att använda den framtagna arbetsmodellen. Pilotverksamheten pågår fram till våren 2012.

* Läs studien Kartläggning av internationella initiativ

* Se Kompetenssammanställningen

Här ser du en introduktionsfilm till studien.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola digital kompetens rapport internationell framtid

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-09-02

Skapa en lärande organisation

Varje organisation har en stor kompetens dold under ytan. Varje medarbetare har idéer, kunskaper och färdigheter som inte syns eller tas till vara. Kan sociala medier vara ett sätt att få medarbetare att dela med sig av sin kompetens och samarbeta i nya former?
En artikel av Lars MedingMedia Evolution, Lärande organisation - att göra det osynliga synligt, ger exempel på hur det informella lärandet kan främjas med hjälp av sociala medier.

Alla vet hur mycket man kan lära sig på fikarasten eller via korridorsnack vid kopieringsmaskinen. På nätet kan man skapa en miljö där medarbetare kan visa upp sina idéer, starta diskussioner, få återkoppling och starta nya projekt. Att skapa ett socialt nätverk inom organisationen ger medarbetare möjlighet att lära av varandra, tipsa, sprida goda exempel och hitta nya kontakter på andra avdelningar och kontor.

Artikeln tar upp ett bra exempel från ett stort amerikanskt företag som skapade en sorts intern YouTube kanal där alla kunde spela in korta filmer med idéer, projektförslag, rapportering av pågående aktiviteter mm. Alla kunde kommentera och betygsätta filmerna och de populäraste filmerna lyftes fram. Grupper från helt olika delar av organisationen träffades på detta sätt och dold expertis kom fram.

Vi har mycket att lära om betydelsen av att införa en kommunikativ infrastruktur som går på tvärs mot organisationsscheman och som är tillgänglig för alla på lika villkor i en större organisation. Ett nytt fält finns att utforska kring hur man iscensätter en inomorganisatorisk dialog med hjälp av nya medier. Än mer finns att lära kring det kulturskifte som blir nödvändigt om man på allvar vill ta vara på den kollektiva kunskapen. Om det är så som alla säger, att kunskap, anpassningsförmåga och innovation är de viktigaste konkurrensmedlen i en kunskapsekonomi, så tror jag inte vi har råd att låta bli.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning företag lärande sociala medier informellt lärande

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>X-Ovation >>

Media Evolution >>