Följ oss via RSS!
2011-08-31

Appar för skolan

Det finns tusentals spännande mobilappar som är lämpliga för skolan men hur hittar man de bästa? Ett nytt initiativ vill ha hjälp att samla in tips om bra appar fr skolan, gärna från lärare och elever som har redan provat dem.
Webbtjänsten Länkskafferiet är redan välkänd som pålitlig källa för länkar till bra pedagogiskt material för skolan. Här finns det tusentals länkar inom alla ämnesområden med anvisningar om lämplig åldersgrupp, nivå osv.

Nu ska Länkskafferiet även ha en appguide med bra mobilapplikationer som kan användas i klassrummet. För att hitta de bästa apparna behövs det tips från lärare och studenter och därför finns det nu en samlingsplats för alla tips, Appskafferiet. Appskafferiet är en grupp i bokmärkesverktyget Diigo och om du har bra förslag till gruppen kan du snabbt lägga in dem. Dessutom kan alla se vilka appar som redan finns där.

När insamlingsprocessen är klar kommer de in i själva Länkskafferiet.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning skola lärande digitala lärresurser mobil app

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-30

Biblioteket hjälper dig med läxorna

I Danmark kan högstadieelever nu få hjälp med sina läxor av biblioteket. En webbtjänst gör det möjligt att söka hjälp utan att andra i klassen vet om det. På nätet kan du ställa alla dessa "dumma" frågor som du inte vågar ställa i klassrummet.
Tjänsten heter Lektier Online och syftet är att erbjuda hjälp till dem som inte vågar fråga i klassrummet eller inte får stöd hemma. Det är ett 3-årigt projekt som drivs av det danska national- och universitetsbiblioteket i Århus

Tjänsten är öppen fyra kvällar i veckan mellan 17.00 och 20.00 och bemannas mest av frivilliga lärarstudenter. Registrering krävs för att vara med och diskussionen mellan elev och lärare sker via chatt eller med ljud och bild om eleven använder headset och webbkamera. Det finns även ett gemensamt skrivbordsyta där man kan rita eller visa matteformler mm.

Alla läxhjälpare får utbildning innan de börjar och alla kontakter utvärderas av eleverna. Tjänsten verkar uppskattas av nästan alla och hittills har det mest handlat om hjälp med matematik.

Enligt projektledaren Anne Vest Hansen finns det stora möjligheter med denna verksamhet på sikt:
– Vi ser en helt ny form av biblioteksservice, som kan användas för fler målgrupper – vuxna, barn i olika åldrar eller människor som sitter i fängelse.

Se introduktionsfilmen
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning skola matematik bibliotek läxor

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-29

eFörvaltningsdagarna 2011

Digitaliseringen av offentliga tjänster är ett prioriterat område inom EU. eFörvaltningsdagarna 2011 samlar representanter från hela den offentliga sektorn för att byta erfarenheter, lyssna på experter inom området och hitta nya projektmöjligheter.
Myndigheter och andra offentliga organisationer erbjuder allt fler tjänster via nätet och syftet med konferensen eFörvaltningsdagarna 2011 är att stimulera flera initiativ inom eGovernment. Koferensen hålls 12-13 oktoberNacka Strandsmässan i Stockholm.

Ett nyckelord inom framtidens e-förvaltning är samverkan. Att verka tillsammans för medborgarnas bästa, att den framtida förvaltningen skall erbjuda ökad transparens och möjlighet till ökat deltagande i offentlig debatt är något som skall prioriteras inom EU. Gränsöverskridande teknisk samverkansförmåga, vad avser e-handel, elektronisk identifiering och upphandling är ytterligare exempel på områden där ordet samverkan är centralt.

Konferensen öppnas av Anna-Karin Hatt, IT- och regionminister: Några höjdpunkter i programmet är:
* Stockholm – en av Europas ledande städer på e-tjänster (Staffan Ingvarsson, tillförordnad stadsdirektör Stockholms stad)
* How can open government develop smarter strategies? (Andrea Di Maio, Gartner Group)
* Debatt: Vad får e-förvaltning kosta?

Se programmet för mer information.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar kommun konferens myndighet landsting politiker e-government

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-29

Projektmedel via sociala nätverk

Det är oftast svårt att hitta finansiering för projekt inom kultur. En del muséer och bibliotek provar nu att använda sociala medier för att se om publiken vill vara med och finansiera djärva idéer. Denna metod kallas för crowdfunding och går ut på att se om dina vänner är beredda att satsa lite egna pengar i ditt projekt.
En artikel i DIK Forum, Frustration födde idéer, beskriver hur konsthallskurator Daniel Daboczy startade det sociala nätverket FundedByMe. Idéen med sajten är att muséer, bibliotek, teatrar eller individer med bra idéer kan lägga ut sina projekt och beskriva vad de behöver hjälp med. Sedan kan frivilliga ställa upp med pengar till projektet eller löfte om hjälp i form av lokal, tjänster mm.

Genom att göra projektet socialt blir publiken inblandad från första början och känner sig delaktiga hela vägen. Enligt Daniel Daboczy:

– Publiken får en enorm tillfredsställelse av att gå på en utställning eller en föreläsning som man själv har hjälpt till med. Vi lever i en tid där det levereras färdiga produkter till oss, medan vi som individer egentligen vill vara delaktiga i något större. Vi vill känna tillhörighet, känna att den här föreställningen, den här utställningen, har jag kunskap om och är delaktig i. Tendensen är att man är beredd att betala extra för känslan av delaktighet.

Det är lättare att kunna satsa på inköp och investeringar om man vet att publiken är villiga att bidra.

Exempel? Ett vokalband ville ut på turné till Belgrad. Lockbetet bestod i en privat spelning, vilket renderade i 5 000 kronor, sajtens största donation hittills från en enskild donator. Det blev en spelning på dennes bröllop.

Sedan starten i mars har över 100 projekt kommit igång via FundedByMe och över 360 000 kronor har samlats in.

Läs mer i artikeln Frustration födde idéer.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar projekt delaktighet sociala medier bibliotek finansiering

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-29

Folkbildningsnätet - en guldgruva för lärare

Under sommaren har webbplatsen Folkbildningsnätet fått en ordentlig renovering och nu finns det en omfattande samling resurser och information för lärare inom alla ämnen. Mycket handlar om e-lärande och här finns det filmer och guider som är lika relevanta för lärare från alla utbildningssektorer.
Folkbildningsnätet har fräschat upp sig ordentligt och sajten innehåller mängder av resurser inom alla ämnen. Precis som hos oss på CELA finns det ett särskilt fokus på e-lärande och nätbaserade resurser. Guider och filmer finns för att hjälpa läraren komma igång med sociala medier, e-möten, öppna lärresurser mm.

- Vi samlar pedagogiska resurser för framför allt lärare och cirkelledare inom folkbildningen, men materialet passar många andra, som t ex deltagare i studiecirklar och folkhögskolekurser. Här kan du inom olika ämnesområden hitta pedagogiska länkar, projektredovisningar, studiematerial, artiklar, rapporter, multimedia för folkbildningen. Vi fyller ständigt på materialet.

Om du har ett konto hos Folkbildningsnätet får du också tillgång till över 9000 filmer från UR (Utbildningsradion).

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning resurser vuxenutbildning digital kompetens folkbildning

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-26

Enklare och säkrare inloggningar på sikt

Idag har vi alldeles för många olika lösenord och PIN-koder att hålla reda på. Tänk om vi kunde logga in en gång och få tillgång till flera tjänster direkt. Lösningen finns idag och diskussioner pågår.
En artikel på Internetdagarna, Enkla och säkra e-identiteter, beskriver en möjlig lösning på alla inloggningar och lösenord. Det handlar om identitetsfederationer; organisationer och företag som går ihop och delar samma inloggningsrutin. De kommer överens om en gemensam e-legitimation och när du loggar in får du automatiskt tillgång till de andra organisationer i federationen som du har konto hos.

Lösningen anses vara smidig och effektiv för både företagen och kunderna.

– Du slipper att ha en uppsjö av användarkonton och identiteter. Det ger också en ökad säkerhet, om dina inloggningsuppgifter skulle komma i orätta händer, säger Staffan Hagnell, chef för nya affärer på .SE, som just nu jobbar med frågan om nya e-legitimationer.

Stiftelsen .SE arrangerar ett seminarium inom detta område 28 september i Stockholm, Erfarenhetsutbyte kring identitetsfederationer och elektroniska identiteter. Seminariet är gratis och deltagarna får ta del av praktiska erfarenheter av att utveckla och etablera identitetsfederationer. Målgrupper för workshopen är de organisationer som; driver eller planerar att etablera identitetsfederationer, e-tjänsteleverantörer samt e-identitetsutfärdare.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag e-handel seminarium säkerhet inloggning

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-25

Nästa generations lärande - konferens i februari

Nästa generations lärande handlar om hur vi utnyttjar nätets möjligheter för att främja lärande på bästa sätt. Dagens studenter ser datorer och nätet som självklarheter och framtidens arbetsmarknad kräver digital kompetens. Hur ska högre utbildning se till att studenterna har de nödvändiga kompetenserna? Högskolan i Dalarna håller en mycket intressant konferens kring detta tema.
Den 21-23 februari 2012 arrangerar Högskolan Dalarna i samarbete med KTH Next Generation Learning Conference, en nordisk konferens om den digitala revolutionens konsekvenser för utbildning och lärande. Konferensen välkomnar såväl utvecklingsprojekt som forskningsprojekt inom ramen för nästa generations lärande.

Är du intresserad av någon eller flera av rubrikerna nedan så är detta en konferens du inte får missa.

Konferensrubriker


· Mobility and learning
· Self-paced learning and open educational resources
· Information-tools and knowledge processes
· New knowledge processes within the working life
· Web-based higher education
· Collaborative learning
· Learning environments and the modern school

Skicka in ditt bidrag!


Skicka in ditt bidrag till konferensen innan den 15:e september, du finner formuläret på www.du.se/ngl2012/Callforpapers.

Anmäl dig!


Anmälan till konferensen öppnar till helgen, säkerställ att du får en plats på Next Generation Learning Conference genom att hålla utkik efter anmälningsformuläret på www.du.se/ngl2012.

För uppdaterad information om konferensen, vänligen besök hemsidan, www.du.se/ngl2012.

Källa: Pressmeddelande, Högskolan i Dalarna.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning universitet lärande konferens digital kompetens pedagogik

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-24

Bloggar utvecklar elevernas skrivande

Elever som bloggar skriver för läsare utanför klassrummet och detta kan leda till nyttiga diskussioner om hur man skriver i en offentlig miljö. Projektet Klassbloggarna lyfter fram bloggen som verktyg främst inom naturkunskap i skolan.
Att lägga ut skolarbete på en blogg betyder att elevernas arbete når ut till flera läsare än bara läraren. Hur påverkas elevernas skrivande och arbete när de visar offentligt sina idéer och funderingar? Detta är bakgrunden till ett forskningsprojekt, Sociala medier i skolan, som stöds av Karlstads universitet, Åbo Akademi i Vasa och Internetfonden.

En del av detta projekt heter Klassbloggarna.
- Utvecklingsprojektet Klassbloggarna startade i augusti 2010 och kommer att pågå minst ett år. I tre klasser i Karlstad, på Kronoparksskolan, Norrstrandsskolan och på Vålbergsskolan – alla åk 4 – kommer man att arbeta med sociala medier i klassrummet. En del av det som produceras kommer du att kunna följa här på deras respektive bloggar.

Dan Åkerlund, Karlstads Universitet, undersöker hur elever använder bloggar som en del av den naturvetenskapliga undervisningen. Eleverna uppmanas att ta bilder och filmer av det de ser ut i naturen, på exkursion eller till och med under rasten, och lägga dem på klassbloggen. Genom att skriva om och visa det de studerar får de ibland kommentarer från elever i andra klasser eller skolor och en del andra naturintresserade.

Enligt Dan Åkerlund:
– Bloggen skapar autentiska mottagare och eleverna är tvungna att använda en annan form av berättande än när det bara är läraren som är mottagare. Dessutom möter de sin text på nytt och repeterar flera gånger.

Att skriva på bloggen skapar medvetenhet om språket. När man publicerar något är det viktigt hur det ser ut. Det ger förståelse för moment som ingress, stor bokstav i början av meningen och styckeindelning.

Läs mer


* Läs en artikel om detta i Lärarnas Nyheter: "Bloggen är bra för lärandet".

* Projektet Klassbloggarna

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning skola blogg barn berättelser digital storytelling

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-22

Facebook som arbetsredskap

Många ser Facebook som bara en plats för trevligheter, snack och lite skvaller men man kan också ha stor nytta av det på jobbet. Facebook kan hjälpa dig skaffa ett professionellt nätverk och leda till nya kontakter och möjligheter.
En ny bok har kommit ut som beskriver hur du kan använda Facebook för att utveckla ditt arbete och skapa nya öppningar. Boken, Framgång med Facebook, har skrivits av beteendevetare Nina Jansdotter. ST Press har intervjuat henne i en ny artikel, Facebook kan ge nytta i jobbet.

Många ser Facebook som endast en plats för det privata men du kan även använda det som en plattform för professionella kontakter om du bara tänker genom hur du presenterar dig. Lägg ut bara det som kan vara intressant för andra och räkna med att saker kan spridas.

Allt på Facebook riskerar att spridas. Att inse det och agera därefter, det tycker jag är trygghet. Och då kan man ju lika gärna släppa in fler i sitt nätverk.

Artikeln ger flera konkreta tips om hur du kan bygga upp en mer professionell profil på Facebook och skapa ett nätverk som du kan ha stor nytta av i ditt arbete. Det handlar mest om att bygga ditt varumärke och skapa en balans i din kommunikation; lagom personlig, rolig men trovärdig och framför allt ge dina vänner tips och idéer som de kan ha nytta av.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag sociala medier facebook

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-20

Nytt samarbete kring yrkeshögskoleutbildning i Blekinge

EC Utbildning och Ronneby Kunskapskälla startar ett nytt och spännande samarbete kring EC Utbildnings YH‐utbildning ”Specialist inom Business Intelligence”.
Utbildningen, Specialist inom Business Intelligence, kommer att, förutom i Ronneby, erbjudas i Stockholm, Göteborg ochHelsingborg. Den är ettårig och som vid alla yrkeshögskoleutbildningar blandas teori och praktik, där 13 veckor av utbildningstiden sker som arbetsplatsförlagda studier.

- Samarbetet med näringslivet ger våra studenter ett bra kontaktnät redan under studietiden, säger Erica Hallberg på Kunskapskällan i Ronneby.

Business Intelligence blir allt viktigare för företagen, där analyser och rapporter ligger till grund för olika typer av beslut inom en organisation. Den som har förmågan att sammanställa information inför ett viktigt beslut blir därför snabbt en nyckelperson. Utbildningen riktar sig till studerande som har tidigare yrkeserfarenhet inom databashantering eller har en avslutad eftergymnasial utbildning inom området.

Undervisningen i Ronneby sker som semi‐distansutbildning med föreläsningar via videokonferenssystem.
- Att vi, med teknikens hjälp, kan starta denna utbildning även i Blekinge öppnar möjligheter för studerande, som inte kan eller vill flytta, att få en kvalificerad BI‐utbildning på hemmaplan, fortsätter Carina Wehlin.

Utbildningen startar redan den 12:e september och rekryteringen är i full gång.

För mer information kontakta:
EC Utbildning AB
Carina Wehlin, utbildningsledare
tel. 042‐444 96 87 eller 0721‐55 25 16
mail: carina.wehlin@ecutbildning.se

Ronneby Kunskapskälla
Erica Hallberg, verksamhetsledare
tel. 0457‐ 61 79 30 eller 0733‐17 04 24
mail: erica.hallberg@ronneby.se

Källa: MyNewsDesk, Pressmeddelande
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag vuxenutbildning yrkesutbildning lärcenter entreprenörskap

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-19

Film om framtidslärande

Köpings kommun har nyligen gjort en mycket bra film som beskriver hur IT och digital kompetens ska integreras i skolan. Skolledare, lärare och elever berättar om hur de ser på nätbaserat lärande och vilka möjligheter som finns idag att bryta ner klassrumsväggarna. Källkritik och informationssökning tas också upp som nyckelkompetenser.
Alla elever i Köping har sedan ett år egna datorer i skolan ochnu har kommunen gjort en väldigt bra film som visar hur skolorna arbetar med att integrera It i undervisning. Filmen sprids nu över hela landet eftersom den ligger på YouTube och allt fler bloggare och webbplatser bäddar in filmen som ett gott exempel på pedagogisk utveckling.

- Istället för att skriva en traditionell IT-plan så gjorde vi en film om hur vi vill arbeta i framtiden och vår vision, säger Anders Olsson, projektledare.

Läs mer (Köpings kommun).


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola kommun lärande digital kompetens pedagogik sociala medier IKT

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-18

Äldre lär sig använda läsplattor

Ett intressant projekt komme nu igång i Bergshyttan i Dalarna där äldre får utbildning i hur de kan använda läsplattor för att komma åt information och tjänster på nätet.
IOGT-NTO i Bergshyttan kommer atterbjuda en utbildning om läsplattor för äldre i ssamarbete med NBV och med stöd från Södra Dalarnas Sparbank. Utbildningen är i studiecirkelformat med en intensivkurs under en helg och sedan ett möte i veckan i 10 veckor. Deltagarna kommer att lära sig använda läsplattorna för att läsa nyheterna, komma åt banktjänster, använda e-post, kommunicera med vänner och familjen via t ex Facebook, spela musik och titta på TV (t ex SVT Play).

- Läsplattorna utgör en revolutionerande möjlighet för dem som inte tidigare vågat, kunnat eller velat använda sig av Internet för nytta och nöje, Med det här projektet får äldre möjlighet att lära sig att kommunicera på ett enkel och kul sätt, säger Nils-Erik Nilsson, ordförande för IOGT-NTO i Bergshyttan.

Läs mer i artikeln Lokalt pilotprojekt lär äldre använda läsplattorDigidels webbplats.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning digital kompetens folkbildning delaktighet surfplatta

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-17

Har din skola en e-strategi?

EU har lagt in digital kompetens som en grundläggande färdighet. Skolinspektionen kommer till hösten att granska om skolledningar har en strategi för integreringen av IT i undervisningen. En del skolor har redan klara planer för detta men långt ifrån alla.
En ny artikel på Lärarnas Nyheter, Ta ut kursen med stöd av en e-strategi, ger bra tips om hur en skola kan ta fram en e-strategi. Skolinspektionens initiativ syfter till att uppmuntra alla att se IT som en helt integrerad del i lärandet och skolans verksamhet. Idag ser vi risken för en digital klyfta när en del skolor har datorer för alla elever medan andra har bara ett fåtal datorer tillgängliga.

Artikeln menar att en skola behöver inte starta från noll när det gäller utformning av en e-strategi. Titta på befintliga planer som finns på nätet och anpassa dem till de aktuella förhållandena. Andra konkreta tips för att underlätta processen är:

* skapa en arbetsgrupp av IT-intresserade lärare
* involvera all personal i arbetet
* avsätt medel och utrymme för arbetet
* ge tid för kunskapsdelning, lärarna lär gärna av varandra

Läs artikeln.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning skola digital kompetens strategi

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-17

Okonferens - nytt sät att träffas

Många konferenser handlar mest om envägs kommunikation och deltagarna sitter oftast tysta i timmar medan föreläsare avlöser varandra på scenen. Visst kan man inspireras av bra föreläsningar men den viktigaste delen av konfeensen är möjligheten att träffa nya kollegor och diskutera. Idag finns det alternativ till den traditionella konferensen och ett exempel på nytänkande är "okonferensen" är Sweden social web camp som hölls nyligen på Tjärö i Blekinges skärgård.
Sweden social web camp hölls för 3:e året i rad på Tjärö, 11-14 augusti. Det handlar om en konferens utan alla föreläsningar och meningen är att deltagarna skriver upp på anslagstavlan vad de vill diskutera eller få hjälp med. Sedan samlas alla intresserade och då börjar diskussionen. Sessionerna kan delas upp i 3 kategorier: demonstrationer (visa och berätta), problemlösning eller diskussion. Resultatet är engagerade deltagare som får svar på sina frågor, skapar nätverk och bidrar med sin kunskap.

En artikel av Emanuel Karlsten i DN, Kunskap skapas bäst genom att delta, beskriver hur årets möte gick.

- Några har förberett sig i förväg, andra kommer på något på plats. Som hon under lunchen som kom på att hon ville träffa fler med erfarenhet av att ­publicera böcker online. Hon satte upp en lapp om att ses vid flaggstången. Där träffades sedan ett trettiotal och diskuterade, inspirerade och löste problem.

På många sätt är okonferensen en enda stor fikarast, med en organiserad idé om att klustra ihop människor som kan inspirera varandra till framgång. Det skapar ett vackert beroende av dig som deltar och ett lika vackert oberoende av powerpoints eller berusande trerättersmiddagar med show.

Ett format kanske för din organisations nästa konferens?
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar konferens delaktighet föreläsning innovation

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-11

Länkar till lärande

Om du behöver lära dig något behöver du inte leta efter kurstillfällen. Du kan lära dig nya saker varje dag på nätet, helt gratis.
Lärarnas Nyheter har samlat en kort guide, Inspiration och bildning på nätet, med länkar till bra webbplatser som innehåller föreläsningar, reportage, kurser och annat utbildningsmaterial inom alla möjliga ämnen. Det finns idag en guldgruva av inspirerande och matnyttiga föreläsningar av världens främsta experter om man bara vet var de finns.

Många av de länkar som anges i denna artikel har vi även i våra flikar Om e-learning och Verktyg men samlingen på Lärarnas Nyheter är en bra och kort sammanfattning.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning resurser lärande video föreläsning

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-10

Läsplattor kan få pojkar att läsa mer

Flera undersökningar menar att flickor läser betydligt mer än pojkar och att glappet ökar. En norsk artikel menar att användningen av surfplattor i förskolan och lågstadiet kan stimulera pojkar att läsa mer.
En artikel i Bergens Tidende, Lesebrett kan motivere gutter til å lese, menar att pojkar kan lockas till läsning med hjälp av surfplattor och smarta mobiler som börjar användas i förskolor och på lågstadiet. Surfplattor som Apples iPad är enklare och mer intuitiva för barnen att använda än vanliga datorer och det finns ett växande utbud av spännande och pedagogiska appar som stimulerar barnen att läsa och skriva. Flera forskare tror att pojkar lockas mest av spelmomentet och valmöjligheterna med digitala medier.

Enligt Elise Seip Tønnesen, som har skrivit en bok om den nya mediekulturen bland barn och ungdomar:
- Jeg tror det ligger et potensial her for at teknologien i seg selv kan motivere gutter til å lære og lese, når de i utgangspunktet ikke har tålmodighet.
På denne måten tror hun lesetrening på lesebrett kan bidra til å minske forskjellen mellom gutter og jenters leseferdigheter.

I Sverige finns det flera förskolor som testar surkplattor. Läs om ett sådant projekt i Älta i en artikel i Lärarnas Nyheter, I surfplattan lyser stjärnorna.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-bok barn surfplatta läsning

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-09

Mer bild och film i skolan

Idag tar vi flera bilder än någonsin och var och en kan snabbt och enkelt filma intressant händelser och lägga ut dem på nätet direkt. Flera skolor bör utnyttja elevernas intresse för bild och film.
En ny bloggpost av läraren Marie Andersson (Öpedagogen) uppmuntrar flera lärare att låta eleverna filma och fotografera sitt arbete både i och utanför klassrummet. Hennes inlägg, Skolan kan inte stå utanför dokumentationen av 2000-talet, ser enorma pedagogiska fördelar med att göra skolarbetet mer multimedial. När nästan alla elever har en smart mobil som kan både ta bilder och filma borde de få använda dem i skolarbetet.

- Skolan kan inte stå utanför dokumentationen av 2000-talet när övriga samhället fotograferar varje dag, timme, minut och sekund – i varje gränd, torg och stad. Säg ja till kameror och mobiltelefoner i klassrummet som en del av vår undervisning och dela sedan med er av era bilder på olika webbplatser.

Låt dem skapa egna bloggar och andra webbplatser för att publicera sina filmer och bilder och se till att de förstå hur man lägger ut material och hur man till exempel talar om för andra vad som gäller när det gäller kopiering och bearbetning (t ex genom Creative Commons).
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola digital kompetens video barn

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-08

Helsingör kommun slänger ut krittavlorna

Helsingör kommun i Danmark installerar smartboards i varje klassrum inför skolstarten i en omfattande IT-satsning. Därmed har krittavlan spelat ut sin roll och digital kompetens sätts i centrum.
Helsingör kommun satsar nu 35 miljoner danska kronor i en digitalisering av sina skolor. Alla lärare och elever får var sin bärbar dator och alla klassrum utrustas med interaktiva tavlor (s k smartboards). Dessutom kommer alla lärare att få kompetensutveckling i hur de bäst använder datorer och nätet i sin undervisning. Digital kompetens sätts i fokus hos både lärarna och eleverna.

Enligt utbildningskonsulenten Anne Mette Hermansen:
"Det er ikke nok, at vi har al hardwaren", siger hon og hentyder til den interaktive tavle, der aktiveres ved, at man rører selve skærmen med fingerspidserne. "Vi skal også have pædagogikken med, og det får vi ved at give vores lærere et kompetenceløft. Vi har hyret it-undervisere, der også selv er uddannede folkeskolelærere. Det er det, der er det ambitiøse ved vores projekt."

Läs mer


Mer om projektet i en artikel på Undervisere.dk.

Helsingör kommuns webbplats för IT satsningen

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola kommun digital kompetens smartboard

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-08-06

Anställda borde få nätverka fritt

Många organisationer är oroliga om sina anställdas användning av sociala medier. Många blockerar Facebook, Skype och Twitter för att se till att viktig information inteläcker ut. Men forskaren Robin Teigland på Handelshögskolan i Stockholm menar att de borde anamma de nya medierna och att de kan vinna mycket genom att dela med sig.
En artikel i Computer Sweden, Hennes strategi: låt de anställda vara nätsociala intervjuar Robin Teigland, professor i internetbeteende på Handelshögskolan i Stockholm, om hur organisationer bör hantera dagens sociala medier.

Unga medarbetare är redan vana vid att söka information på nätet och få hjälp av sina vänner och nätverk. Kompetensutveckling sker genom att fråga vänner och kollegor som man litar på, oavsett var de jobbar, hellre än att gå en internutbildning eller söka i en databas eller manual. Denna trend kommer bara att växa menar Teigland.

Forskaren Etienne Wenger har myntat uttrycket ”community of practice” för de intressegemenskaper där man utbyter kunskap och erfarenheter inom ett yrke, en bransch eller ett fritidsintresse. Sådana har alltid funnits, tidigare som föreningar, men numera ofta som internetbaserade gemenskaper samlade runt ett diskussionsforum eller en blogg.

- Man talar om "knowhow trading", och det har ett nära samband med goda prestationer

Många företag saknar en policy för sociala medier och även om sådan finns är det få som känner till det. Hon ger ett bra exempel där anställda på IBM skrev företagets policy på en gemensam wiki. Genom sådan delaktighet blev policyn godkänd av alla och därför fungerade.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag sociala medier nätverk

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>X-Ovation >>

Media Evolution >>