Följ oss via RSS!
2011-04-28

Workshop om smartboards, tablets och digitala pennor i skolan

Många skolor investerar i interaktiva whiteboards (s k smartboards) och andra digitala verktyg. Nu finns det möjlighet för nyfikna lärare att testa själva vid en workshop vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Projektet Ung Kommunikation bjuder in intresserade lärare och IKT-pedagoger till en workshop på temat IKT och nya integrationer med Interaktiva Whiteboards, Digitala pennor och Tablets.

Tid och plats: tisdagen den 3 maj kl. 15-17 i sal M1076, hus M, Växjö.

Det kommer att finnas tre olika hands-on stationer där man kan prova på Interaktiva whiteboards, digitala pennor (bl.a. livescribe, paper show, digital skrivplatta) och tablets (div. olika applikationer).

Workshopen avslutas med en gemensam diskussion. Du kan redan nu diskutera på nätet via ett forum, TodaysMeet (www.todaysmeet.com/IKTworkshop).

Anmäl dig till Sadaf Salavati eller David Johansson.

Se notisen om detta från Linnéuniversitetet.

Bild: Attribution Some rights reserved by kjarrett
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola verktyg IKT work shop smartboard

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-27

Webbkurs i Östersjöhistoria

Tyska Lübeck University of Applied Sciences erbjuder en gratis webbkurs för elever mellan 15 och 20.
Kursen heter Baltic History for Schools och går 16 till 27 maj. Den riktar sig till elever som går årskurs 9 och gymnasium i alla länder runt Östersjön. Syftet är att göra eleverna medvetna om områdets gemensamma historia, kulturell utveckling och miljö. Eftersom kursen är multinationell kommer eleverna att utveckla en bättre förståelse för interkulturell kommunikation. Dessutom får deltagarna en utmärkt möjlighet att bygga ett bra nätverk i flera länder. Kursen genomförs på engelska.

Kursen kommer att kräva en insats av cirka 25 timmars arbete och ger en diplom från universitetet - Certificate of Lübeck University of Applied Sciences. Sista ansökningsdatum för kursen är 9 maj.

Säkert en spännande och givande möjlighet.

Mer information om kursen.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning skola kurs

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-25

Onlineseminarium om nytt grepp för att träna studenternas generella förmågor

BTH ordnar ett intressant seminarium 27 april på plats i Karlskrona och via webbsändning.
Blekinge Tekniska Högskola erbjuder ytterligare ett lunchseminarium med webbsändning nu på onsdag 27 april (12.00 - 13.00). Lena Kransberg, sektionen för hälsa vid BTH, fick BTHs pedagogiska pris 2010 för sitt arbete med teknikstöd i utbildningen. Sedan 2009 har hon introducerat ett helt nytt grepp för att träna studenternas generella förmågor. Hennes idé är att använda ett webbverktyg i form av en webbtidning (www.salutis.se) där studenterna tränar sitt skrivande, men också att redan initialt i utbildningen bli van vid att få sitt skrivande kommenterat av andra studenter.

Du får delta antingen på plats i Karlskrona (IT-verkstan i Biblioteket, Campus Gräsvik) eller på webben via Adobe Connect (länk till sändningen). Den som önskar delta på plats behöver anmäla sig till Christina Hansson (christina.hansson@bth.se) senast den 25/4 för beräknande av lättare lunch.

Läs en artikel om Salutis från LearningNet.


Källa: LearningNet
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar student pedagogik seminarium IKT

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-22

Hyperislandstudenter säljer sig själva som appar

Studenter som läser app-utbildningen vid Hyper Island i Karlskrona söker praktikplats och det var självklart att de skulle sälja sin egen kompetens som en app.
En artikel i Computer Sweden (De säljer sig själv – som appar), skriver om ett innovativt sätt att söka praktikplats. Studenter som läser Mobile Applications vid Hyper Island i Karlskrona har byggt en webbplats, Internstore.com, som liknar Apples Appstore för att sälja sin egen kompetens. Varje student har en egen app och klickar du på den får du en presentation av studentens kompetens och exempel på appar som de har arbetat med. Hela internstore.com kan förstås även laddas ner till en mobil som app.

Vi tror inte att studenterna kommer att ha svårt att hitta lämpliga praktikplatser!
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar student verktyg mobilt lärande mobil app

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-20

Nya nyhetskällor

Traditionella nyhetsmedier har hård konkurrens idag. Många får sina nyheter direkt från källan genom olika sociala medier.
Oroligheterna i Tunisien och Egypten visade väldigt tydligt att sociala medier som Facebook och Twitter spelar en central roll i nyhetsförmedlingen idag. Tidningar och TV-kanaler fick följa utvecklingen via Twitterflöden och Facebookgrupper och demonstranterna visade hur man kan organisera motstånd effektivast via nätet.

En bloggpost av Per Axbom, 3 alternativ till traditionella medier, tar upp de nya nyhetsmedierna som nu starkt utmanar papperstidningar och TV-nyheter. Dessa utmanare är:
- Nyheter direkt från källan via Twitter
- Fullständig utlämning av källmaterial (som Wikileaks)
- Företagsexpertis via egna bloggar

De nya medierna är oftast ganska oorganiserade och kaotiska och kräver filtrering av mottagaren men fördelarna slår nackdelarna med råge enligt Axbom. Den stora frågan är hur de traditionella medierna kan anpassa sig till det nya medielandskapet och om vi kan komma fram till en bra blandning mellan de organiserade medierna och de mer spontana och kaotiska.

- Det är den dialogen och debatten jag vill se mer av: hur traditionella medier kan anpassa sig till nya mänskliga beteenden och hur de kan säkerställa att de ger läsare tillgång till rätt information, till aktuell information och hur de låter läsarna själva bidra för att kvalitetssäkra den processen. Traditionella medier måste ta några kliv framåt, närma sig sina läsare, och uppnå sin digitala potential.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar nyheter blogg sociala medier media twitter

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-20

Digitala verktyg gör elever mer kreativa

Barn blir mer kreativa i sitt lärande när de får använda digitala verktyg som en naturlig del av sitt skolarbete. Det är slutsatsen i en ny avhandling.
När barn får använda datorer, digitala kameror, smarta mobiler och webbaserade verktyg i skolan skapar de sitt eget lärande och visar en stor kreativitet och uppfinningsrikedom. Susanne Kjällander vid Stockholms universitet har nyligen skrivit sin avhandling om elevernas användning av digitala medier i klassrummet. Hon har studerat elever mellan 6 och 17 i fem olika skolor och avhandlingen beskriver hur eleverna uttrycker sig digitalt och hur de har samarbetat kring inspelning, skrivande och diskussion.

– Jag har följt och videofilmat från det att läraren introducerat ämnet tills att eleverna har presenterat sina nya kunskaper och läraren bedömt eller betygsatt. Sedan har jag skrivit ned allt som eleverna sagt, deras gester och kroppspositioner och vad som hänt på datorskärmen.

Eleverna som hon har studerat har arbetat inom geografi, historia, religion och samhällskunskap. Avhandlingen visar att elevernas engagemang har varit klart större än normalt och att gränsen mellan skolarbete och fritid har suddats ut till en viss del. Flera elever gjorde mycket arbete frivilligt utanför klassrummet.

Avhandlingen kan väl vara intressant för alla skolor som just nu implementerar en-till-en satsningar (en dator till varje elev).

Läs avhandlingen, Designs for Learning in an Extended Digital Environment: Case studies of Social Interaction in the Social Science Classroom.

Läs mer på Forskning.se.


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola digital kompetens pedagogik digitala lärresurser IKT

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-15

Karlshamn är bland de bästa i Sverige på IKT

En färsk granskning gjord av konsultföretaget PwC visar att Karlshamn ligger före många andra kommuner när det gäller utveckling av IKT.
Det är ett resultat som bekräftar den känsla som IKT samordnaren Ija Åberg länge haft. Kring 2004 började man på utbildningsförvaltningen skapa en organisation med fyra pedagoger, fem tekniker och en systemansvarig. Allt för att stödja verksamheten så att IKT blir ett lärande verktyg.
Till hösten planeras det för att alla elever på högstadiet och gymnasiet ska ha en egen bärbar dator. Sedan tidigare har pedagogerna på de här skolorna haft tillgång til egna datorer för att förbereda sig för satsningen, som ofta kallas, en-till-en, på bästa sätt.
IKT samordnare Ija Åberg ingår i Celas projektgrupp.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola IKT

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-15

Papperslösa möten för kommunpolitiker

Surfplattor som Apples iPad blir allt populärare bland landets kommuner enligt en ny artikel i Computer Sweden. I stället för att trycka upp enorma mängder papper till alla möten får nu politiker egna plattor med all dokumentation elektroniskt.
En ny artikel i Computer Sweden, Surfplattorna vandrar in i kommunerna, skriver om hur flera kommuner har insett att de kan spara mycket tid och pengar genom att dela ut surfplattor till sina politiker. Bara under de senaste veckorna har Halmstad och Gislaved beslutat att gå över till papperslösa kommunstyrelsemöten.

Bengtsfors kommun var först att prova detta med mycket positiva erfarenheter och sedan dess har de haft en stadig ström av studiebesök och kontakter från hla landet. Man räknar att kostnaden för att köpa alla plattor tjänas in på cirka 1,5 år.

Enligt Anders Bergenek, administrativ chef på stadskontoret i Halmstad kommun:
Det totala utskicken av möteshandlingar till kommunstyrelsen under ett år motsvarar en ungefär 120 meter hög stapel av A4-papper. Vi har också börjat få krav på oss att printa möteshandlingar i färg för att rätt återge exempelvis kartor och det blir väldigt dyrt. Handlingarna till ett enda sammanträde i samhällsbyggnadsutskottet i januari kostade 23 000 kronor att printa ut.

Efter att ha provat detta med kommunstyrelsen vill många sprida papperslösa möten även till fullmäktigepolitikerna.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar kommun IKT politiker surfplatta

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-13

Lär dig sociala medier med hjälp på biblioteket

Vi läser dagligen om sociala medier; tjänster på nätet där du kan diskutera med vänner, visa bilder och filmer och skriva egna idéer. Dessa tjänster har spelat en stor roll i revolutionerna i Tunisien och Egypten och används dagligen av miljoner här i Sverige. Men det finns många här som är nyfikna på tjänster som Facebook, Twitter, bloggar, Flickr, YouTube mm men vet inte hur man kommer igång.
Nu finns det en kurs för dig som är nyfiken men behöver vägledning inom sociala medier - Delning.nu. Delning.nu är ett initiativ inom den nationella kampanjen Digidel och är en gratis nätbaserad guide till hur man använder de vanligaste tjänster inom sociala medier. Kursen är tillgänglig fram till årsskiftet och vänder sig till alla som har viss datorvana men har inte använt sociala medier så ofta.

Upplägget på kursen är att du skapar ett konto och sedan tar dig genom materialet i egen takt. Du får kontakt med alla andra som deltar i kursen men det viktigaste är att du kan vända dig till ditt närmaste bibliotek om du behöver personlig hjälp (en lista på bibliotek som erbjuder personlgt stöd kommer snart). Det finns också möjlighet att be om hjälp direkt via kursens webbplats. För många kan det vara en fördel att sitta på biblioteket, åtminstone i början, för att tryggt kunna komma igång. Alla som tar sig genom kursens 10 moduler får en diplom.

- Det kan handla om att hålla kontakt med vänner och bekanta (t.ex. genom Facebook), enkelt hålla sig uppdaterad (t.ex. genom Twitter, bloggar, nyhetstjänster) eller underlätta vardaglig informationssökning (t.ex. genom uppslagsverket Wikipedia, Googles kartor och översättningsfunktion, bibliotekens hemsidor). Tjänsterna innebär att du bidrar till innehållet, gör din röst hörd, deltar i diskussioner eller är kreativ och deltagande på andra sätt. Som en bonus ger övningen nya färdigheter – har du provat på sociala medier kan du lättare ta dig an många andra e-tjänster.

Läs mer

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar vuxenutbildning digital kompetens folkbildning delaktighet sociala medier kurs

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-12

Läser du villkoren?

Innan du använder en ny tjänst eller laddar ner ett nytt program till datorn måste du godkänna villkoren. Men hur många av oss läser dessa villkor? Vet du vad du godkänner egentligen? Ett intressant nytt projekt ska ta tag i problemet kring obegripliga villkor på nätet.
De flesta av oss klickar vidare utan att fundera men det finns många som inte vågar klicka och oroar sig för komplicerade villkor som oftast står endast på engelska. Det vore bra för alla om de vanligaste villkoren kunde symboliseras som ikoner och man kunde lätt ta del av en kort sammanfattning.

Detta är precis vad projektet Acceptabla användarvillkor ska göra. Projektet, som drivs av Metamatrix och stöds av Internetfonden.se och ingår i den nationella kampanjen Digidel, ska skapa enkla ikoner som symbolierar de vanligaste villkoren och uppmuntra leverantörer att använda dem.

- Tanken är att tjänsteleverantörer bredvid kryssrutan "jag accepterar villkoren" ska kunna visa upp de ikoner som bäst sammanfattar villkoren. Därmed kan vi alla bli bättre informerade och kanske att några av de som idag väljer att stå utanför vågar bli delaktiga när de känner igen ikonerna.

Läs mer på projektets webbplats, Common Terms.
Projektet finns förstås även på Facebook.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens delaktighet villkor

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-09

Samarbeta online

Idag är det enklare än någonsin att samarbeta på distans med hjälp av smarta webbtjänster. Du kan dela dokument med kollegor runt om i landet, skriva tillsammans, diskutera, presentera och träffas; oftast utan att det kostar något.
Åsa Kronkvist, Högskolan i Kristianstad, har tagit fram en ny webbguide om hur du kan samarbeta på nätet fylld med filmer och instruktioner.

Bland annat finns det instruktioner om hur du kommer igång med Google Docs, Wordle, Twitter, Wordpress, Google Sites och Adobe Connect. Allt material på sajten har en Creative Commons licens och kan fritt kopieras och användas så länge man anger källan.

Prova själv - Samarbeta Online

Här kommer ett smakprov, en brainstorming tjänst för alla som gillar Post-it-lappar, Corkboard.


Film: Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 2.5 Sverige License by Åsa Kronkvist
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar resurser digital kompetens video film digitala lärresurser

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-07

Sociala medier – användbara i kommuner och landsting?

De sociala medierna har slagit igenom kraftigt och utbudet förändras snabbt. Flera kommuner har redan börjat använda Facebook, bloggar och Twitter som kommunikationskanaler men många andra har inte riktigt börjat.
SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) anordnar en konferens om hur man praktiskt kan använda sig av sociala medier i en kommuns eller landstings informationsarbete. Konferensen äger rum i Stockholm 4 maj 2011 (kl. 9.30 - 16.00) och vänder sig till alla som arbetar med informationsfrågor i kommuner och landsting.

Konferensens talare lyfter frågor kring juridik och sociala medier samt flera goda exempel och innovativa lösningar från kommuner som redan är igång som Borås, Karlstad och Staffanstorp. Dessutom finns det förstås tid för mingel och nätverksskapande.

Webbsändning

Konferensen kommer att sändas via webben. Det krävs ingen särskild utrustning för att följa konferensen på webben, däremot krävs ett lösenord som du får i samband med bekräftelsen av din anmälan. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor online till föredragshållarna.

Tid och plats: 4 maj 2011 (kl. 9.30 - 16.00), Stora hörsalen pl. 12, Hornsgatan 20, Stockholm.

Kostnad: 1500 kronor exklusive moms. Priset inkluderar för- och eftermiddagskaffe, lunch och mingel. 750 kronor exklusive moms för webbkonferens.

Anmälan (konferens och webbsändning)
Sista anmälningsdag är den 21 april.

Läs mer om konferensen (pdf)
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar kommun konferens sociala medier landsting

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-06

Plånboken snart i mobilen, eller under huden

Ett nytt mikrochip i mobilen kan betyda slutet för alla dina plastkort i plånboken. Vi kommer snart att kunna betala det mesta via mobilen. Tekniken gör det även möjligt att få ett chip i handen!
Två nya artiklar i DN ger intressanta inblick i hur nya mikrochip kommer att förändra våra vardagliga rutiner. Artikeln Plånboken på väg in i mobilen beskriver tekniken Near Field Communications (NFC) eller närfältskommunikation.

Tester pågår bland mobiltillverkare och operatörer runt om i världen med NFC-chip som kan lagra all information du har i alla dina plastkort. Tekniken kan definitivt underlätta för oss som har tunga plånböcker med många kort men nyckeln till ett genombrott är att handeln accepterar mobilen som betalningsmetod. Enligt artikeln kan införandet av mobilbetalning dröja eftersom affärskedjor har nyligen investerat stort i nya kortläsare. En annan viktig faktor är att alla operatörerna samarbetar i frågan så att butikerna inte behöver bry sig om kunden tillhör Telia, Telenor, 3 eller Comviq.

En intressant tillämpning av denna teknik visas upp i artikeln Han har ett chip under huden. Kristoffer Sjöberg, Stockholm, tröttnade på alla passerkort och lösenord och har fått ett chip opererat in under huden mellan tummen och pekfinget. Chippet innehåller en kod som kan öppna alla dörrar hemma och på jobbet om han bara lägger handen i närheten av kortläsaren.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-handel mobil trend

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-06

Seminarium om digital delaktighet

När allt fler tjänster och information flyttas över till nätet riskrera många medborgare att hamna utanför. Vad krävs för att motverka digital utanförskap?
Den 12 april hålls ett intressant seminarium hos .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) i Stockholm där Ellen J. Helsper (London School of Economics) presenterar sin forskning och visar hur det digitala utanförskapet ser ut i England. Efter hennes presentation hålls en diskussion kring digital delaktighet här i Sverige med Olle Findahl (World Internet Institute) som moderator. Seminariet är ett samarbete mellan .SE och World Internet Institute.

Tid: tisdagen den 12 april, 15:00-16.30

Plats: .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur), Ringvägen 100A plan 9. (T-bana Skanstull)

Webbsändning: Seminariet kommer att webbsändas på www.iis.se/live

Anmälan: Senast 11 april via http://12april.axaco.se. Seminariet är kostnadsfritt, men det debiteras en avgift på 300 kr för den som uteblir utan att avboka.

Läs mer om seminariet.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens delaktighet seminarium föreläsning

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-04-04

Hur ska företagsamhet främjas inom högre utbildning?

Många utbildningar idag innehåller de magiska orden företagsamhet och entreprenörskap men i praktik verkar det svårt att översätta dessa ledord till konkret handling. Kan man verkligen utbildas till entreprenör?
En artikel på ESBRI (Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning) Studenter måste knuffas till handling beskriver en ny avhandling av Anne Kirketerp, Pædagogik og didaktik i entreprenørskabsundervisningen på de videregående uddannelser i et foretagsomhedsperspektiv (Syddansk Universitet 2010), som förespråkar en mer handlingskraftig inställning till hur man utvecklar studenternas företagsamhet.

Många utbildningar fokuserar för mycket på akademiska examinationsformer som uppsatser och rapporter och belönar inte handling. Studenterna måste helt enkelt knuffas till handling för att omsätta idéer till konkret verksamhet eftersom det är just detta som kännetecknar entreprenörskap. Risktagning är också en viktig del av företagsamhet och Anne menar att få utbildningar främjar just ett sådant beteende. Avhandlingen ger dock flera exempel på bra utbildningar som bryter mönstret.

- Det gäller att lärarna får lov att bedriva undervisning på det här sättet. Det behövs också nya examinationsformer. Handling måste accepteras som examinationsform. Om man lär ut handlingskraft men bara låter studenterna skriva en rapport som examen, ger det ett dubbelt budskap. Vill man säkra ett företagsamt lärande måste man också belöna handlandet i examen. Sedan kan man givetvis kombinera de två. Till exempel genom att studenterna efteråt får reflektera över sitt handlande i skriftlig form.

Läs avhandlingen


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag forskning student avhandling entreprenörskap

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>X-Ovation >>

Media Evolution >>