Följ oss via RSS!
2011-03-31

1,3 miljoner svenskar över 50 använder inte internet

En stor del av befolkningen över 50 år använder inte internet visar en ny studie.
Flera tidningar har denna vecka uppmärksammat en färsk undersökning som Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) har genomfört. Cirka 1,3 miljoner svenska över 50 använder inte nätet. Det finns flera anledningar bakom detta, nämligen brist på intresse hos en del, för hög kostnad för andra och brist på kompetens. När så många viktiga tjänster sker idag via nätet betyder detta att en stor del av befolkningen riskerar att hamna utanför och det kan skapa stora problöem framöver.

Ett förslag från Pensionärernas riksorganisation, PRO, (se artikeln i DN) är att man bör överväga subventionerade datorer till pensionärer ungefär som många företag gjorde för cirka 10 år sedan. Enligt PRO ordförande Curt Persson :

– Om man nu vill förändra samhället till ett där nätkommunikation blir var mans möjlighet kanske man bör tänka i termer som man gjorde för ett antal år sedan när anställda fick förkovra sig, och man gav subventioner för att inhandla PC-datorer.

Det finns dock flera exempel på åtgärder när det gäller att höja de äldres digital kompetens. Den nationella kampanjen Digidel har som mål att minska den digitala klyftan med en halv miljon till 2013 genom kompetenshöjande aktiviteter i landets bibliotek och inom folkbildning.

Dessutom finns det en gratis nätkurs som heter Delning.nu som hjälper äldre att komma igång med främst sociala medier. Kursen är nätbaserad men man kan förstås få hjälp med den på biblioteket. Läs an artikel om denna kurs på sajten Veteranen, Gratiskurs lär seniorer sociala medier.

* Läs rapporten, Äldre svenskar och Internet 2010 (.SE)


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens delaktighet sociala medier bibliotek internet IKT

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-30

Vilka vänner har du i Facebook?

Är du vän med chefen i Facebook? Ska läraren bli vän med sina elever? Vad betyder vänskap i sociala medier egentligen?
En artikel i Civilekonomen, Vän eller inte vän?, diskuterar en vanlig fråga som bekymrer många, nämligen vilka får du bli vän med i Facebook? Chefer känner en visst tveksamhet att bli vän med anställda precis som många lärare känner sig när en elev vill bli vän. Det handlar om man vill blanda privatlivet med arbete och det beror på vilken roll du har gentemot dina medarbetare eller elever/studenter.

Enligt Albert Bengtson, managementkonsult och expert på digitala relationer på teknikkonsulten Logica, är det viktigt att du är klar över hur du vill använda facebook som mötesplats och att du klargör din strategi för andra:

- Antingen har du en ledarstil där det ingår att ni pratar om saker som är av en mer personlig, kanske till och med privat, karaktär. Eller så har du som regel att inte blanda ihop din fritid med arbetet. Beroende på ditt val där kommer dina strategier i sociala nätverk att se olika ut.

Vill du hålla isär privatlivet från arbetslivet får du förklara det för dina medarbetare/studenter och föreslå en annan arena för diskussion. Men många är bekväma med att blanda arbete och fritid och släpper gärna in alla de känner. Men Albert Bengtsson varnar att det är då viktigt att skilja mellan personlig och privat.

– Vill jag diskutera mer privat med någon, då väljer jag ett annat forum. Enda sättet att veta vad du ska diskutera med vem i vilka sammanhang är att tänka igenom vilka strategier du har för ditt ledarskap och din kommunikation. Du måste inte lägga till alla på Facebook bara för att du vill vara en kommunicerande chef, men du måste veta vad du erbjuder i stället.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola företag digital kompetens sociala medier

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-28

Hur blir sociala medier riktigt sociala?

Nordiskt Nätverk för Vuxnas Lärande (NVL) erbjuder ytterligare ett webbseminarium 18 april (13.00 - 14.00) som heter Hur gör sociala medier sociala?
Hur kan vi genom vårt arbete i sociala medier uppmana folk att bidra, engagera sig och skapa interaktivitet? Hur kan vi hålla debatter, diskussioner, grupper och forum vid liv? Hur undviker vi våra online-tjänster från att dö, och förvandlas till en "enkelriktad" informationsspridning?

Seminariet riktar sig främst till lärare, rektor, organisatör, informatör eller administratör inom vuxenutbildningen. Allt du behöver är en internetuppkoppling och ett headset med mikrofon. Du måste registrera dig i förväg och länken till mötesrummet skickas till alla registrerade deltagare dagen före seminariet. I mötesrummet kan du se och höra föreläsare, se bilderna, se listan av deltagare och chatta med de andra. Du har också möjlighet att sträcka upp en hand genom att klicka på "symbol sträck upp hand" och ställa din fråga eller ställa dina kommentarer när administratören ger dig tillträde att tala. Språket på seminariet är engelska.

* Mer information på NVLs hemsida
* Anmäl dig till seminariet


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar vuxenutbildning seminarium sociala medier

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-28

Varför ska klassen blogga?

En skolklass på Gotland studerar litteratur genom att skriva en gemensam blogg. Bloggen har sedan blivit inspiration till andra och har även gett eleverna insikter i mycket mer än bara litteraturstudier.
Klasser 4-6 på Eskelhem skola på Gotland läser, diskuterar och funderar kring böckerna om Emil Wern. Dessutom vandrar de runt i Visby innerstad för att utforska de platser Emil Wern besöker i böckerna. Allt detta dokumenteras på bloggen Detectiven Emil och vi.

Genom att arbeta med en blogg som kan ses av alla har eleverna lärt sig mycket mer än de hade gjort i mer traditionellt klassrumsarbete. De har lärt sig att bara använda bilder som får kopieras (med Creative Commons licens), diskuterat källkritik och frågor kring layout och publicering. Dessutom kan de visa upp sin blogg för vänner, släktingar och omvärlden och får kommentarer och kontakter långt utanför den egna skolan.

Enligt läraren Marie Andersson (se hennes presentation i filmen till höger):

- Syftet med bloggen är först och främst ett sätt att visa hur lärare och elever kan arbeta med litteratur i skolan. I vårt arbete kan vi koppla ihop böckerna om Emil Wern med en verklig plats (Visby) vilket gör att eleverna kan läsa och ställa sig kritiska till det lästa eftersom de rör sig på hemmaplan. Min förhoppning är också att eleverna, genom arbetet med böckerna, lär sig mer om sin hembygd. Genom diskussioner om språket och innehållet i böckerna utvecklar eleverna sin språkliga kompetens tillsammans med sina klasskamrater. Ett annat syfte är att vi genom att använda vår egen blogg som utgångspunkt kan använda den för att lära oss mer om upphovsrätt, källkritik och annat som finns på Internet. Våra mottagare är förhoppningsvis andra lärare, elever, de som vi känner och några vi inte alls känner. Vi hoppas också att de kommenterar det vi skriver och på så sätt har vårt skolarbete ”riktiga” mottagare vilket förhoppningsvis stimulerar eleverna till att skriva mer.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola blogg sociala medier barn

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-25

Öppet hus på Ronneby Kunskapskälla

Tisdag 29 mars är det öppet hus på Ronneby Kunskapskälla med spännande gästföreläsare, workshop, mingel och diskussion om utbildning och utveckling. Självklart är också CELA på plats!
Alla är välkomna till öppet hus på Ronneby Kunskapskälla, den nya mötesplatsen för kompetensutveckling. Det finns flera spännande föreläsningar att ta del av plus möjligheten att se vad Ronneby Kunskapskälla kan erbjuda i form av högskole- och yrkeshögskoleutbildningar, öppna föreläsningar, workshops och tillgång till möteslokaler och teknik.

Gästföreläsarna är grundaren till det världsberömda Ishotellet i Jukkasjärvi, Yngve Bergqvist och kunskapsspridaren Eva Funck. Dessutom får du vara med på en resa i tiden - från vulkaner till det landskap vi har idag med Jan Mikaelsson från Linnéuniversitetet, en workshop i ledarskap samt en introduktion till e-learning av oss på CELA. Se programmet.

Vill du vara med på föreläsningarna får du helst anmäla dig.


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning universitet ronneby företag yrkeshögskola föreläsning work shop lärcenter

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-25

Skapa tid för reflektion på jobbet

När jobbet känns som ett ekorrhjul måste du skapa tid för reflektion och lärande. Annars blir det ingen innovation och nytänkande i organisationen.
Många nya idéer drunknar i de dagliga rutinerna och får aldrig tid att mogna. Vi går på konferenser och mässor men får sällan möjlighet att göra något med alla nya intryck innan vi är tillbaka i vardagssysslorna.

En artikel i den kanadensiska tidningen The Globe and Mail tar fram några konkreta förslag för hur företag kan främja kreativitet.

Bland förslagen finns följande:
* Mejlfri fredagar. Förbjud intern e-post på fredagar så att folk kan koncentrera sig på annat arbete (e-post till kunder går förstås bra!)
* Tyst minut inför varje möte - så att alla kan rensa huvudet och samla sig
* Extra dag efter en konferens för att reflektera, dokumentera och ta fram handlingsplan
* Ägna 5% av din tid för att tänka
* Skapa tider under dagen för att ta hand om e-post osv. Stäng av när du behöver koncentrera dig.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag e-post stress

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-22

Förändra Skolsverige

Investera en timme för att Förändra Skolsverige! Delta i ett webbseminarium den 11 april och diskutera med lärarkollegor från hela landet.
Facebookgruppen Förändra Skolsverige startades i höstas och har blivit en storsuccé med cirka 670 medlemmar och en intensiv debatt. Nu lyfter vi fram diskussionen till webbseminarium med paneldiskussion den 11 april. Seminariet sker i samarbete mellan gruppen Förändra Skolsverige, CELA, lärarnätverket Dela! och SUNET (Swedish University Computer Network).

Hur?

Delta i ett webbseminarium med oss som startade facebookgruppen Förändra Skolsverige. Samla gärna dina kollegor och delta tillsammans i webbseminariet och fortsätt förändringen där du befinner dig!

Vi vill förändra Skolsverige!
* Webbseminariet utgår från Facebookgruppen Förändra Skolsverige. Vi plockar upp diskussioner som förekommit i gruppen och de svar vi fått i webbenkät.
* Vi berättar om hur och varför vi startade gruppen och vad den har gett oss.
* Vi berättar hur vi arbetar för att förändra skolsverige just nu och plockar också upp vad ni gör just nu för att förändra skolsverige.

Vill du påverka innehållet i webbseminariet ytterligare: Skriv direkt i Förändra Skolsverige nu och framför allt delta i chatten under webbseminariet.

När?

Måndag den 11 april kl 17-18

I panelen:
Camilla Rudevärn, lärare, IT-pedagog, certifierad coach
Kristofer Skogholm, skolutvecklare, lärare
Tina Tegnér IT-pedagog, inspiratör
Lennart Axelsson, Linnéuniversitetet, projektledare Ung Kommunikation
Jan Marklund, individ och grupputveckling

Teaterimprovisatörer - speglar seminariet genom improvisationer

Var?

Vid din dator, på valfri plats i världen! Samla gärna en grupp kollegor och visa seminariet på storbild.

Seminariet är gratis och sänds via e-mötesverktyget Adobe Connect. Du kan se och höra paneldiskussionen och delta själv via chatten. Länk till rummet skickas till alla anmälda ett par dagar före seminariet.

Anmäl dig här

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola seminarium diskussionsforum

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-22

Sociala medier i skolan

Ett webbseminarium, Sociala medier i skolan, utmaningar och möjligheter, hölls förra veckan med Kristina Alexandersson som guide.
17 mars arrangerade PR of Sweden ett webbseminarium på temat “Sociala medier i skolan, utmaningar och möjligheter. Hur kan man arbeta och vilka är utmaningarna?” Föreläsaren var Kristina Alexandersson, lärare och nu projektledare för Webbstjärnan. Dessutom är hon redaktör på Skolverkets tjänst Kolla Källan som informerar kring källkritik.

Kristina berättar om varför skolor bör använda sociala medier och ger många goda exempel på innovativ användning av bloggar, wikis, Facebook och Twitter.
Läs gärna Kristina Alexanderssons blogg.

Se inspelningen

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola lärande sociala medier Creative Commons lektioner digitala lärresurser barn

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-21

Förstärkt verklighet i reklamsyfte

Förstärkt verklighet (eller engelska Augmented Reality, AR) betyder att när du ser på din omgivning genom din mobil ser du även länkar till mer information på nätet. Tekniken används redan för turistinformation, spel och reklam.
En artikel av Michaela Schmied på sajten Media Evolution (Augmented reality och reklam) beskriver hur AR används idag av företag i reklamsyfte. Hon ger flera exempel på hur företag har börjat använda AR i sin marknadsföring och menar att samma regler gäller här som i all reklam; att reklam ska helst vara relevant, önskad och inte påträngande.

- Som koncept är Augmented Reality kraftfullt och väldigt användbart. Det kan användas i spel, utbildning, handel, information, för beskrivningar och till sist alldeles ypperligt i marknadsföring. Det finns oändliga tillämpningssätt för denna typen av förstärkt verklighet, men det finns också också oändligt med alternativa presentationstyper. Det gäller bara att välja rätt tillfälle för Augmented Reality – precis som men andra presentationsformer.

För flera exempel på hur AR används idag titta gärna på filmen till höger.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag 3D e-handel IKT mobil

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-19

Sociala medier skapar engagemang

Stena Line har satsat stort på sociala medier det senaste året. Resultatet är svårt att mäta i pengar men de ser att det leder till ett ökat engagemang bland kunderna och en bredare kontaktyta.
En artikel i Computer Sweden, Stena Line tar ut kursen på nätet, skriver om Stena Lines satsning på sociala medier, i synnerhet Facebook. Ronja Gustavsson, social webbstrateg på Stena Line, menar att även om det är svårt att få mätbara ekonomiska resultat kan man mäta effekten genom att räkna hur många som deltar i diskussionerna i Facebook. Det gäller att man i förväg bestämmer sig vad man vill uppnå med att vara på Facebook och mäta utifrån det.

– Pratfaktorn, det vill säga hur mycket folk pratar med oss, är det viktigaste måttet och det är därför vi måste lyfta den. Vi mäter också vilka ämnen som diskuteras mest och om de som deltagit varit positiva, negativa eller neutrala.

Stena Lines målgrupp finns definitivt på Facebook menar Ronja eftersom mätningar visar att det är främst kunder mellan 35 och 44 som är aktiva där. Flera kampanjer i Facebook har skapat stora diskussioner och man får in många praktiska förslag från kunder den vägen.

Läs artikeln i Computer Sweden.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag e-handel sociala medier marknadsföring

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-18

Folkbiblioteket som offentlig arena

En ny magisteruppsats examinerar folkbibliotekets framtida roll som offentlig arena och ser flera problem med tankar om en mer kommersiell anpassning.
Johanna Lagerberg och Emelie Sundström, Högskolan i Borås, har skrivit en magisteruppsats om folkbiblioteket som offentlig arena - Biblioteket som offentlig arena. De ser en fara att biblioteken fokuserar för mycket på mätbara resultat. Ska biblioteket satsar på tjänster för de köpstarka som redan har digital kompetens eller är det viktigaste att erbjuda support och uppmuntran till dem som saknar just denna kompetens?

- I dagens samhälle med ett ökat individfokus och en ökad nyttobetoning blir de offentliga arenorna allt mer marginaliserade och sällsynta. Förutsättningarna för att träffas i neutrala rum minskar i takt med kommersialismens inblandning i den offentliga sfären och förflyttas alltmer från den fysiska miljön mot den virtuella.

Bibliotekets främsta fördel är kanske att det erbjuder ett av få neutrala offentliga platser för diskussion i dagens samhälle och utifrån det kan de bygga sin framtida roll.

Peter Alsbjer skriver en mycket bra artikel om uppsatsen, Om folkbiblioteket som offentlig arena.


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens folkbildning delaktighet bibliotek

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-18

Öppen föreläsning om IT-satsning inom hälsa, vård och omsorg

BTH hälsar välkommen till en öppen föreläsning om förberedelserna kring Sveriges hittills största IT-satsning inom hälsa, vård och omsorg.
Föreläsare är Per Gillström, projektledare för planering och upphandling av IT-infrastrukturen till specialistsjukhuset Nya Karolinska som ska stå färdigt 2016.
Ämnen som Per kommer att ta upp är bl.a:
-IT-säkerhet / Patientsäkerhet
-Kravhantering och upphandlingsstrategi
-Mobilitet
-Robusthet

Tid: Tisdag den 22 mars, kl 9.00 – 10.00. Därefter diskussion samt mingel till kl 12.00.
Plats: Sal C216, Campus Gräsvik, Karlskrona

Välkommen med din anmälan till hela eller delar av förmiddagen,
senast den 21 mars till xml@bth.se eller på telefon 0455-385834.

Seminariet sänds även direkt på webben.
Länk till sändningen (gäller 22 mars från 09.00)

Föreläsningen är kostnadsfri och ingår som ett led i informationsspridningen av kandidatprogrammet Människa, Hälsa och Teknik som startar till hösten.

VÄLKOMMEN!

Arrangör:
Blekinge Tekniska Högskola, Sektionen för datavetenskap och kommunikation samt Sektionen för hälsa

Läs mer


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar universitet information vård landsting medicin föreläsning

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-13

Skolministern vill se läraren tillbaka i kateden

Skolministern Jan Björklund skapade en hel del diskussion med en debattartikel i DN där han menade att läraren ska tillbaka i kateden och leda undervisningen.
Debattartikeln av skolministern Jan Björklund i DN, Dags för läraren att åter ta plats i skolans kateder, skapade mycket diskussion bland lärare idag. Skolministern betonade vikten av lärarledda lektioner med hela klassen i stället för självstudier. Han menade att de allt sämre resultaten som svenska skolor uppvisar i internationella studier beror i stor grad på att lärarens roll i klassrummet har försvagats och att eleverna lämnas allt för ofta att klara sig själva. Självstudier i klassrummet ger fördelar till mogna, studievana elever medan svagare elever missgynnas om det inte finns tydlig ledning menade skolministern.

- Läraren är skolans viktigaste resurs. Och lärarens viktigaste verktyg är att varje lektion undervisa och leda klassen. Pedagogiska trender har länge drivit lärarna bort från lärarledd undervisning. Den utvecklingen måste brytas och lärarna måste åter ta plats i klassrummet. Genom att undervisa, instruera och vara lärare kan lärarkåren vända skolans negativa trend. Det är hög tid att låta lärarna vara lärare.

Flera bloggposter och ett mycket livligt Twitterflöde fortsatte diskussionen resten av söndagen. Twitterflödet #merkateder fick över 800 meddelanden och blev en av Sveriges största Twitterdiskussioner. Läs till exempel följande bloggposter om debattartikeln:

* Herr B blandar ihop äpplen med päron med risk att stoppa upp all skolutveckling

* Katedundervisning

* Twitterflöde på #merkateder

Vad tycker du?


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola lärande

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-11

Företag föredrar Facebook

De flesta företag som vill synas via sociala medier väljer att göra det via Facebook. Inte alltid den bästa arena för diskussion men det är där kunderna finns.
En ny bloggpost av Urban Lindstedt, Facebook är gemenskap light frågar varför de allra flesta företagen väljer Facebook framför att starta en egen community på webben. En egen community kan se snyggare ut och är lättare att anpassa men kunderna finns redan på Facebook och är vana vid miljön. Dessutom är det väldigt enkelt att komma igång på Facebook.

- Varför väljer då företag att lägga sina sociala medie-satsningar hos Facebook? Det enkla svaret är att det funkar. Har du redan en kunddatabas så är det relativt enkelt att få vänner på Facebook. Det kostar inte särskilt mycket att driva en Facebooksida. Några arbetstimmar i veckan och det kan rulla på fint. Dessutom blir det trollfritt då användarna loggar in med sina egna identiteter.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag sociala medier marknadsföring

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-09

Kommunpolitiker får datorer

Kommuner har stora kostnader för utskrifter och utskick av dokument till sina fritidspolitiker. Nu är det dags att digitalisera verksamheten.
Politiker inom Örnsköldsviks Kommun kommer att utrustas med bärbara datorer eller surfplattor enligt en artikel i Allehanda.se, "Digitala" politiker ska spara pengar.

Idag har kommunen stora kostnader för utskick av protokoll, rapporter och kallelser samt stora mängder papperskopior inför alla möten. Genom att ge alla politiker datorer kan allt skötas elektroniskt och kommunen räknar med betydelsefulla besparingar genom denna åtgärd.

Enligt kommunsekreteraren Matti Olsson:
– Bara handlingarna som nu är aktuella inför kommunstyrelsemötet har gått ut i 220 exemplar. Lägger vi till allt som ska tryckas inför kommunfullmäktige och alla nämnder så blir det otroliga mängder.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar kommun information IKT politiker

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-09

Konferens om skolbibliotekets framtid

Nya skollagen säger att varje elev ska ha tillgång till skolbibliotek oavsett skolform ( 2 kap § 36). Detta lär ha vållat mycket huvudbry och en del bekymmer hos framförallt beslutsfattare inom skolans värld. Nu samlas intresserade till en konferens i Kalmar 23 maj.
2011 års 3-länskonferens - Kalmar, Blekinge, Kronoberg - för biblioteksfolk från grundskola och gymnasium kommer att även vända sig till rektorer och andra beslutsfattare inom skolans värld.

23 maj 2011Linnéuniversitetet Kalmar (Nygatan 18, Falkens stora hörsal) arrangeras en dag under tema Skol[biblioteks]utveckling för eleverna i vår region – fakta, framgångsfaktorer, inspiration.

Programmet

- Från Skolverkets horisont om skolbibliotek. Anette Holmqvist
- Skolbiblioteksutveckling, skolutveckling – nationellt och internationellt. Maud Hell
- Strategi och framgångsfaktorer för skola och bibliotek. Pauligymnasiet – Årets skolbibliotek 2010
- Workshop och handlingsplanering för att bli Årets Skolbiblioteksregion 2016
- Skolvärldens utmaningar – IKT för elevens skull, digital kompetens och digitala klyftor Johanna Karlén.

Anmälan och information via Regionförbundet i Kalmar läns webb.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola konferens bibliotek barn

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-09

Fungerande medier

Vi kommunicerar via många olika medier: tal, skrift, bild och film. Idag kommunicerar vi som aldrig förr och genom nya medier på nätet skapar vi enorma möjligheter för samarbete och utveckling. Men det finns samtidigt hinder och flera har svårt att förstå budkapet.
Fungerande Medier är en ny webbplats som utforskar hur vi kommunicerar idag i tal, skrift, bild och film och fokuserar främst på tillgänglighetsfrågor. Sajten har utvecklats av bland andra Dyslexiförbundet och syftet är att öka medvetenheten hos informatörer och medieproducenter om tillgänglighet i dagens medier.

- Fungerande medier är ett projekt som vänder sig till alla som är intresserade av media och kommunikation i stort. Kanske främst till dem som utvecklar medier, som webbsidor, böcker, tidningar, dataspel, animationer och till dem som förmedlar olika typer av budskap – bibliotekarier, lärare, föräldrar, försäljare, annonsbyråer, journalister osv. Projektet drivs med medel från Allmänna arvsfonden. Huvudman är Dyslexiförbundet FMLS i nära samarbete med FUB - för barn och unga med utvecklingsstörning.

Webbplatsen innehåller många intressanta filmer om kommunikation och medier och länkar till mer. Titta på denna korta introduktionsfilm till exempel.Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar information video media funktionshinder

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-06

Ny sökguide för yrkeshögskoleutbildningar

Studiekanalen har just lanserat en ny webbplats där du kan hitta alla yrkeshögskoleutbildningar.
Yrkeshögskoleutbildningar.se riktar sig till alla som söker information om utbildningsformen yrkeshögskola. Den ingår i den populära utbildningsguiden Studiekanalen.se. Sajten erbjuder information om alla relevanta utbildningar, nyheter om de senaste utbildningar och kommande satsningar, bevakning på dina sökningar, forum för diskussion och mycket bakgrundsinformation om yrkeshögskolan i stort. Det finns även ett nyhetsbrev så att du inte missar de senaste nyheterna.

- Med vår nya utbildningssajt Yrkeshogskole-utbildningar.se kommer vi kunna erbjuda våra besökare ännu ett mervärde och ännu en relevant ”aha-upplevelse”. Vårt mål är att vi på några års sikt skall bli det ledande nätverket av jobb- och utbildningssajter i Sverige, säger Johan Dahlqvist, marknadschef på Studiekanalen.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar vuxenutbildning student yrkeshögskola

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-02

Kommuner och landsting på sociala medier

Använder din kommun sociala medier för att kommunicera med kommunens invånare? SKL har gjort en sammanställning.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gjort en sammanställning av alla kommuner/landsting/regioner som använder sociala medier och i så fall om de har tagit fram en policy för sådant. Tabellen ska uppdateras kontinuerligt men utgår ifrån en enkät som gick ut under november-december 2010. I tabellen finns det länkar till befintliga policydokument.

Kommuner och landsting på sociala medier


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar kommun sociala medier landsting

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-02

Dela dokument med Google Docs

Vill du dela dokument med kollegor från andra organisationer? Google Docs är ett enkelt sätt att samarbeta.
Här kommer en ny film av Åsa Kronkvist av Högskolan i Kristianstad som visar hur man kommer igång med verktyget Google Docs. Google Docs gör det möjligt för dig att skapa dokument som ligger på nätet och som flera kan redigera varifrån som helst. Om du jobbar till exempel i ett projekt mellan flera organisationer och saknar en gemensam lagringsplats för dokument kan ni samla allt hos Google.

Du bestämmer själv vilka som får se och redigera dokumenten och du bestämmer säkerhetsnivån. Alla kan då logga in och skriva på samma dokument så det finns bara en version som gäller. Alla tidigare versioner lagras och man kan alltid backa till en tidigare version vid behov. Du kan skapa dokument, bildspel eller kalkylblad som kan sedan lätt konverteras till Microsoft Word, PowerPoint och Excel.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens video verktyg dokument

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-02

Bättre resultat med datorn

En studie i Malmö visar att tillgång till datorer kan hjälpa elever att förbättra sina testresultat. I synnerhet svagare elever gynnas.
Två lärare i naturvetenskap vid Pauli Gymnasium i Malmö, Marianne Almström och Ann Erlandsson, har nyligen gjort en studie där de jämförde testresultat mellan två grupper elever: en grupp som hade tillgång till traditionella läromedel och en annan grupp som fick använda nätet.

Eleverna läste Naturkunskap A och testades på olika sätt. Den ena gruppen hade tillgång till sina anteckningar och kurslitteratut när de skrev provet och den andra gruppen kunde söka information på nätet. De fick söka fritt men fick inte kommunicera med varandra.

Resultatet var att klassen som hade tillgång till datorer förbättrade sina betyg medan den andra gruppen visade ingen förbättring. De svagare eleverna visade faktiskt den största förändringen i testresultat. De hittade information som de förstod och kunde tillämpa den. Ett oväntat problem var att de starkare eleverna hade vissa problem med informationsöverflöd. När de fick söka fritt på nätet hittade de för många källor och hade svårt att sortera. Det visar ett behov av undervisning i källkritik bland annat.

Läs mer i artikeln Datorer påverkar provresultaten på bloggen Skolkompassen (Malmö Stad).

OBS Bilden till höger har ingen koppling till eleverna i den aktuella skolan.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola digital kompetens digitala lärresurser

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-01

"Alla företagare bör ha en egen hemsida"

En egen hemsida har aldrig varit enklare att skapa. En artikel i dagens DN ger råd om hur du kan komma ut på webben.
Det finns många småföretagare som inte har en egen hemsida eller har en gammal sådan som inte riktigt gör nytta. En artikel i DN beskriver hur man kan komma ut på nätet utan någon teknisk kompetens och till en låg kostnad. Det som tidigare var specialistarbete kan nu göras av alla. Genom att använda fördiga mallar och bilder kan man skapa en snygg hemsida på kort tid. Det som tar tid är att beskriva din verksamhet och budskap på ett bra sätt och skapa dialog med dina kunder.

Enligt Måns Jonasson, webbansvarig, vid stiftelsen .SE:
– I dag finns många tjänster som gör att det är väldigt lätt. Att skapa en egen hemsida kräver ofta inte mer än en eller två kvällar hemma framför datorn. Det kräver heller inga dyra tjänster eller verktyg – alla kan göra det.

Artikeln innehåller även ett bra bildspel som tar dig genom de viktigaste frågorna kring att skapa en hemsida. En längre guide till hur du kan skapa din egen hemsida finns hos .SE|Webbstjärnan, Olika typer av hemsidor.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag e-handel marknadsföring

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>

2011-03-01

Digitala marknadstrender

Om du vill följa de senaste trenderna inom marknadsföring och konsumentbeteende kan vi rekommendera ett bra nyhetsbrev.
Företaget Futurewise, som drivs av Peter Siljerud, specialiserar sig på att bevaka allt som händer inom digital marknadsföring, konsumenttrender och hur sociala medier används allt mer för att nå ut till kunder. Bland annat ger de ut ett mycket intressant nyhetsbrev om de senaste trenderna.

I det senaste numret av nyhetsbrevet beskrivs bland annat fenomenet marknadspolarisering. Idag växer två marknader parallellt: lågprismarknaden och lyxmarknaden. Vi verkar glömma det som finns i mitten och koncentrerar oss på att antingen hitta fynd eller unna oss lyx. Det kan verka konstigt att dessa extrema former av konsumption växer men trenden är att vi sparar på vardagsinköpen för att kunna kosta på oss när det verkligen gäller. Läs mer om detta och andra trender i det senaste numret av nyhetsbrevet.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag e-handel marknadsföring trend

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>X-Ovation >>

Media Evolution >>