Följ oss via RSS!
2014-01-29

Besök i Cieszyn och polsk debatt

Eleverna på Österslättskolan och dess äventyr i Polen fortsätter. Nedan får vi ta del av historiska händelser och kulinariska upplevelser.
Onsdag

Vandringen nerför berget var nästan lika svår som uppför! Man fick hålla koll hela tiden var man satte sina fötter eftersom det fanns stenar som rullade och gjorde att man lätt trillade. När vi kom ner från bergsvandringen åkte vi vidare till staden Cieszyn. Där lyssnade vi på en guide i en kyrka som hade anknytning till Sverige. Vi fick ju reda på att katoliker dödade protestanter när vi var på bergsvandringen. Dödandet upphörde när den svenske kungen Karl 12:e sa ifrån. Sverige och Polen har haft samma kung under denna tiden. Kyrkan byggdes för att protestanter fritt skulle kunna utöva sin religion.. Denna kyrka var enormt stor och rymde upp till 7500 personer.

Vi fick äta en tre rätters middag på ett lyxhotell och tittade på en 3D film och stadens historia. Därefter var det en timmes fri vandring med uppdrag att utföra en blyerts teckning. Väl tillbaka till skolan på kvällen var alla ganska trötta, men uppfyllda av alla de upplevelser vi fått.

Torsdag

På morgonen träffades vi i skolan och satte in våra teckningar i ramar. Tyvärr fanns det inte ramar till alla, men det blev en fin utställning. Vi konstaterade att vi såg och hade upplevt olika saker. Därefter åkte vi till biblioteket med spårvagn. Vi förväntades sitta i en debatt med den svenska ambassadören. Tyvärr så blev det ett missförstånd... för större delen av debatten hölls på polska. Det gjorde att eleverna och vi började med annat och lyssnade inte. Så vi beslutade att ha egentid i staden istället. Ibland kan fel bli rätt! Alla var ganska nöjda med att få en timme att göra vad de ville. Det blev shopping, Mc Donalds, glass mm. Alla var glada över den lediga timmen! Sedan åkte vi med spårvagn igen. Den var fullpackad med folk och det kändes inte helt säkert! Sedan ytterligare en resa med buss för att komma till restaurangen som var belägen i ett gammalt kolgruveområde. Vi fick rödbetssoppa med bröd/crossiant till förrätt. Därefter blev kyckling och potatis samt att vi fick dumplings. Det smakade bra! Fast det är delade meningar om soppan.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola projekt Österslättskolan

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>